© 2018 Foodyny.

A bodza a május egyik nagy ajándéka. A gyógynövényt egyesek kirántják, mások teát készítenek belőle, megint mások nagyüzemi szörpfőzésbe kezdenek, amit kinyílnak az első virágok. Fontos azonban, hogy csakis vegyszermentes környezetben növekvő bokorról szedjük le, a forgalmas út mentiek szennyezettek, így fogyasztásra alkalmatlanok!

1. Szörp

Nagy mennyiségben érdemes bodzaszörpöt készíteni, ugyanis az epersziruppal ellentétben ez nem félperces mutatvány. A több napos macera miatt legalább 4-5 litert készítsünk első körben! 15 virágfejhez szükséges öt liter víz, három felkarikázott citrom, egy kiló cukor és két evőkanál méz.

bodza2

Fogjunk nagyobb befőttes üvegeket, az aljukra nyomkodjuk bele a virágokat, dobáljuk rá a karikára vágott citromot, szórjuk rá az egyenlő mértékben elosztott cukrot, a kevés mézet, majd forrázzuk le a vízzel. Takarjuk le, és két-három napig pihentessük úgy, hogy egyszer-kétszer átkeverjük. Az idő elteltével szűrjük le a levet, forraljuk fel és öntsük csírátlanított palackokba. Zárjuk le légmentesen, dunsztoljuk ki. Felbontást követően hűtőben három napig áll el, a kamra polcán bontatlanul akár évekig is.

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.