© 2018 Foodyny.

El tudja képzelni az életet a kedvenc gyümölcsleve nélkül? Aligha.

Azt már megszoktuk, hogy csak beszaladunk a hipermarketbe, és leemelünk egy literrel a legjobb minőségből, vagy veszünk pár kiló friss gyümölcsöt a piacon, és otthon a gyümölcscentrifugába dobálva, pillanatok alatt egészséges italt készíthetünk magunknak. Az ízletes gyümölcslé készítésének módszere az évek során rengeteget megváltozott.

A gyümölcscentrifuga előtti időszak

Régészeti leletek bizonyítják, hogy már Kr. e. 150 és 70 között is készítettek gyümölcslevet az emberek. Az ókori görögök és rómaiak az eljárás során gránátalmát és a fügét préselték, míg a szőlő szüretelése és az ehhez kapcsolódó must illetve borgyártás több ezer éves múltra tekint a vissza.

preselo

Sokféle kultúrában alkalmazták előszeretettel gyógyítási célra is a friss gyümölcsleveket, volt, ahol gyógynövényeket és zöldségeket is társítottak hozzá, hogy fokozzák a gyógyerőt. Koreában a zöld gyümölcslevek előállítása már évszázadokkal ezelőtt fontos szerepet töltött be az egészséges életmód kialakításában.

Az évek során a népi gyógyítók és a hagyományos orvosok kísérleteztek leginkább az egészséges italok készítésével. Idővel azonban az egyszerű emberek körében is egyre nőtt az igény a házi készítésű ivólevek iránt. Eleinte természetesen a szőlő préseléséhez használatos eszközt használták a meggy, a cseresznye, a barack levének kinyeréséhez, a gyümölcsfacsarók pedig a száz százalékos narancslé készítését is forradalmasították.

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.