© 2018 Foodyny.

Az egykori szupermodell, Tomán Szabina nemrégiben adott életet második kislányának. Első várandósságát harminc kiló plusszal zárta, a Toman Diet életmódprogram megalkotójaként azonban ezúttal sokkal tudatosabban tekintett a gyermekvárás kilenc hónapjára. Korábbi életviteléről, a testi és lelki terhekről és a jelenlegi táplálkozási szokásairól beszélgettünk.

tomanszabina1

Szupermodellként azelőtt az életének szerves részét jelentette a diéta. Az akkor életmódját mennyiben határozta meg az egészséges táplálkozás, vagy inkább a végeredmény volt a lényeg?

Abszolút a végeredményre összpontosítottam. Nagyon sokat utaztam, akár az is előfordulhatott, hogy itthon elkezdtem egy diétát és annak a közepén el kellett repülnöm külföldre egy munka miatt, így nem maradt más, mint az éheztetés, a sanyargatás. Volt olyan, hogy egy-két almát ettem csak valami kis üdítővel. Szóval, akkor tényleg az volt a lényeg, hogy formában legyek és nem pedig az, hogy mennyire tudatos vagy éppen egészséges módon érem el.

Volt egy konkrét fordulópont, amikor azt mondta: "Eddig és ne tovább! Innentől kezdve máshogy tekintek a diétára?"

Igen, az első kislányom születése után harminc kiló felesleggel éltem évekig, ami eléggé nagy teher volt. Nem tudtam megtenni viszont sem magammal, sem pedig a kislányommal, hogy sanyargatom, vagy éheztetem magam. Át kellett gondolnom, hogyan szeretném visszanyerni az alakomat, ez pedig csak úgy ment, hogy életmódot is váltottam amellett, hogy egy egészséges diétát választottam.

tomanszabina3

Említette a teher szót. Ez a plusz harminc kiló gondolom egyszerre volt lelki és fizikai teher is.

Pontosan. Az első fél évben a lelki teher még nem került a képbe, később, amikor már nagyobb lett, akkor vált ez hangsúlyosabbá. Azt láttam magam körül, hogy minden modell, aki már szült, fél évvel később visszanyerte régi alakját, sőt, volt, aki három-négy hónappal később már szuper formában színpadon is volt. A lelki teher mellett ez azért kihatott a munkámra is, iszonyú nyomást jelentett, hogy a többieknek hogyan sikerülhetett, miközben én valamit biztosan rosszul csinálok.

Mennyiben volt más a mostani várandóssága?

Sokkal tudatosabb voltam. Az első várandósságom alatt azt mondtam: na, ez az a kilenc hónap, amikor senki nem mondhatja meg nekem, hogy mikor és mit egyek!Én ezt akkor nagyon szépen be is tartottam, plusz harminc kilóhoz is vezetett. Szofinál már ez nem így volt, a munkámból adódóan is tudtam, hogy mikor mit kell csinálni, így csupán 13 kilót híztam.

tomanszabina2

Az abszolút ideális, nem?

Igen, a 180 centiméteres magasságomhoz viszonyítva pedig pláne. A szülést követően nyolc kilóval rögtön kevesebb lettem, most még van rajtam két-három kiló. Azt viszont figyelembe kell venni - és ezt nem csak magamnak, hanem a vendégeimnek is mondom, aki a szülés után megkeres -, hogy most a kisbaba a legfontosabb. Három óránként szoptatom őt, így a fizikai állapotomnak megfelelő szénhidrátmennyiséget viszek be a szervezetembe. Ilyenkor nem ajánlott a diéta, sőt, én mindenkit le is beszélek róla. A helyes táplálkozás éppen elegendő, a minőségre és a mennyiségre kell koncentrálni.

Most, a szoptatás ideje alatt mit fogyaszt általában?

Ez függ attól is, hogy Szofival milyen volt az éjszakánk. Egy-egy hosszabb, nyűgösebb éjszaka után ugyanis nagyon kívánom a tésztát, és ezt most meg is engedem magamnak. Jó köreteket használok, odafigyelek a hús minőségére és mennyiségére, arra hogy a táplálkozásom rostban, így gyümölcsökben és zöldségekben gazdag legyen.

Mi a helyzet a folyadékbevitellel? Ilyenkor arra is fokozott figyelmet kell szentelni?

Nem csak ilyenkor. Ezt mindenki olyan félvállról veszi, holott rendkívül fontos. Három-négy liter/nap az ajánlott főként a nyári időszakban és terhesség idején. Ez egy kötelező mankója a sikeres szoptatásnak.

ESZTER

Fotók: Tomán Szabina hivatalos facebook oldala

Kapcsolódó cikkünk: A sztáredző vallja: a fagyitól fogyni lehet

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.