Hunyjuk be egy percre a szemünket, képzeljük magunkat egy gyorsételeket is kínáló étterembe. Hamburgert kérünk sült krumplival. Miközben várunk az ételeinkre, már látjuk magunk előtt a tökéletes marhahúst, a ráolvadt sajtot, a puha, mégis kicsit megpirított bucit és a ropogós, sós burgonyát. De várjunk, csak! A tányéron steak burgonya van... Egy világ omlik össze bennünk.
A szakértők szerint ugyanis a jó steak burgonya még a fehér hollónál is ritkább. Mit is várunk tőle? Hogy kívül roppanós és fűszeres, belül mégis puha, könnyű legyen. A valóságban azonban a legtöbbször vagy túlsütött, vagy alulkészített, száraz, esetleg már hideg, ízetlen valami érkezik. A Daily Meal gasztrobloggerei például olyan mérhetetlenül csalódtak az Egyesült Államok steak burgonyáiban, hogy kitiltanák egész Amerikából.
A valóságban azonban csak egy kis odafigyelés és törődés kell a steak krumplinak ahhoz, hogy kitűnő végeredményt kapjunk. A burgonyát pucoljuk meg és szeleteljük fel, enyhén sós vízben főzzük elő, majd szűrjük le és csepegtessük le. Oszlassuk el egyenletesen egy tepsiben, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, morzsoljunk rá ízlésünk szerint friss zöldfűszereket, majd előmelegített sütőben süssük készre. Tálaláskor kissé durvább állagú tengeri sóval szórjuk meg.
GasztroEszti
Kapcsolódó cikkünk: Sült krumpli, mint snack