© 2018 Foodyny.

Az ENSZ minden évben közzéteszi jelentését, melynek középpontjába az egyes országok egészségügyi mutatóit, céljait állítja. Az idei év abszolút győztese Izland lett, ami tradicionális ételüket tekintve teljességgel meglepő. Az egészség titka az erős gyomor?

izland capahus1

Kaestur hákarl – így hívják azt a hagyományos izlandi ételt, amely cápahúsból készül. Úgy tudni, a fogás norvég eredetű, a története a kilencedik századra nyúlik vissza. A legenda szerint a norvég telepesek ez idő tájt a Skandináv-félszigetről Izlandra vándoroltak, és hogy túléljék a meglehetősen rideg és élelmiszerek szempontjából egysíkú telet, folyamatosan cápákra vadásztak.

A cápahús azonban mérgező a benne lévő vegyületek miatt, így az izlandi telepeseknek egy olyan erjesztési módszert kellett kifejleszteniük, amelynek következtében az állat húsa fogyaszthatóvá válhatott. Elsőként a cápát föld alá temették, és három hónapig ott tartották, hogy a nedvességet kivonják belőle. Ezt követően feldarabolták, füstölőben vagy egy jól szellőző helyen felakasztották, és további négy-öt hónapig szárították, hogy biztonságosan fogyaszthatóvá váljon.

izland capahus2

Egyesek szerint azonban a feldolgozást követően a cápahús brutális ammóniás szagot enged ki magából, ami a turisták számára visszataszító, a helyiek számára azonban maga a mennyország.

GasztroEszti

Fotó: imgur

Kapcsolódó cikkünk: A világ legundorítóbb ételei – újabb válogatás - 18 éven felülieknek!

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.