Május végén, június elején nyílik a hársfavirág, mely gyógynövényként is széles körben ismert. Azt azonban kevesen tudják, hogy nemcsak szárított formában lehet felhasználni a virágokat, hanem frissen szedve is remek ízt biztosítanak desszerteknak és gyümölcssalátáknak.

harsfavirag1

Természetesen, mint minden ehető virág esetében, ezúttal is rendkívül fontos, hogy csakis tiszta, vegyszermentes környezetből, például az erdőből szedett virágokat használjunk fel étkezésre, ebben az esetben pedig arra sincsen szükség, hogy sütés-főzés előtt megmossuk őket. Ezzel a módszerrel a virágokban rejlő ízek, aromák sokkal koncentráltabban megmaradnak, így felhasználást követően is sokkal intenzívebb eredményt garantálnak.

Egy egyszerű gyümölcskenyeret is remekül feldobhatunk a frissen szedett hársfavirág aromájával. Keverjük be a kedvünk szerinti tésztát, és adjunk hozzá egy maroknyi virágot. Az elkészült sütemény egészen különleges illatot és ízt produkál, melyben tökéletesen kidomborodik a hársfavirág pikáns, ugyanakkor édes íze.

harsfavirag2

Amennyiben nagyobb adagot sikerült az erdőben frissen begyűjtenünk, mindenképpen szárítsuk le az azonnal fel nem használt virágokat. Ezt követően adagoljuk papírtasakokba, felhasználáskor pedig két púpozott teáskanálnyi virágot forrázzunk le nagyjából 2,5 deci vízzel. A hársfavirág jó hatással van a szív- és érrendszerünkre, a téli megfázásos időszakban pedig kiváló lázcsillapítónak és köptető hatásának köszönhetően segíti a bacilusok legyőzését.

GasztroEszti

Kapcsolódó cikkünk: Ehető virágok: Rózsaszirommal minden különlegesebb

SZTÁRHÍREINK

FŐTÁMOGATÓ

Kende Gastro logo 5 prof konyha

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.