© 2018 Foodyny.

A WHO ajánlása szerint a csecsemők hozzátáplálását hat hónapos korban érdemes elkezdeni, lehetőség szerint továbbra is anyatejes táplálás mellett. Az első időszakban, napi két-három alkalommal kell kínálni a kicsiket kiegészítő élelmiszerekkel, annak érdekében, hogy a fokozatosság elve érvényesüljön.

hozzataplalas

A hozzátáplálás kezdetekor mindenképpen arra kell törekednünk, hogy friss, szezonális, bio gyümölcsöket és zöldségeket adjunk gyermekünknek. Jó, ha gyakran megfordulnunk a helyi termelői- és biopiacokon, de ma már a legnagyobb hipermarketekben is könnyen hozzájuthatunk ellenőrzött körülmények között növekedett, bio élelmiszerekhez.

Az élelmiszereket mindig rendkívül alaposan meg kell mosni, maximális higiénia mellett kell a gyümölcs és zöldségpépeket elkészíteni, és azok összetételének mindig illeszkednie kell a hozzátáplálás aktuális szakaszához. Jobb, ha magunk készítjük a pépet, így elkerülhetjük, hogy tartósítószer, ízfokozó, cukor vagy egyéb, olyan alapanyag belekerüljön, aminek semmi keresnivalója a bébiételben.

hozzataplalas2

A Foodyny által megkérdezett védőnő azt javasolja: egyszerre mindig csak egy új alapanyagot kínáljunk a gyermek számára, így azonnal észrevehetjük a negatív reakcióit, esetleges allergiás tüneteit. A hozzátáplálást almával, sárgarépával javasolt kezdeni, majd édesburgonyával, sütőtökkel lehet folytatni a sort. Ebben az időszakban célszerű gyakrabban konzultálni telefonon a védőnővel vagy a háziorvossal, aki tapasztalataival segíteni tudja a kisgyermek hozzátáplálásának izgalmas időszakát.

Kapcsolódó cikkünk: Hitek és tévhitek a tejserkentőkről

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.