© 2018 Foodyny.

Hallott már valaha a Remoska elektromos minisütőről? Még nem? Pedig az 1950-es évektől hosszú ideig meghatározó eleme volt a közép-kelet-európai konyhának.

remoska1

A Csehszlovák Remoska egy elektromos minisütő, amelynek főzőpanelje meglepő módon a fedőben található. Egy teflonnal bélelt serpenyőből, egy állványból és a fedőbe épített fűtőelemből áll. Annak ellenére, hogy az első darabok nem rendelkeztek hőszabályzóval, hasonló elven működött, mint az elektromos sütő, csak sokkal energiatakarékosabb volt.

A Remoskát Oldřich Homuta találta fel, az első prototípusok 1953-1955 között készültek el, és hamarosan elképesztő népszerűségre tettek szert a régióban. Remoskák 1957-1990 között a Kostelci nad Černými lesy gyárában készültek, majd miután 1994-ben az üzemet eladták, a termelés Frenštát pod Radhoštěmbe költözött.

remoska2

A mai Remoskák a megszólalásig hasonlítanak az eredeti darabokra, felszerelésük sem bővült az elmúlt hatvan év során, a minőségük azonban sokat javult. Kétliteres űrtartalma miatt nagy családi lakomák elkészítéséhez nem ajánlott, de egyszemélyes konyhába, vagy kollégiumi szobába tökéletes választás lehet.

Kapcsolódó cikkünk: Okoskonyha: A kukta tündöklése és bukása

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.