© 2020 Foodyny.

Ételmentő futárszolgálatot indított a közelmúltban a Budapest Bike Maffia. A kezdeményezés eredményeként drasztikusan csökkenhet az élelmiszerpazarlás, és a rászorulóknak sem kell többé korgó gyomorral álomra hajtaniuk a fejüket.

bbm

– Évek óta küzdünk az élelmiszerpazarlás ellen, eddig azonban jóval kisebb volumenben tudtuk ezt megtenni. Ezért azt mondhatom, hogy a futárszolgálatunk áttörést hozhat az ételmentésben – nyilatkozta lapunknak Havasi Zoltán projektvezető, hozzátéve: önkénteseik a nap végén megamaradt pékárukat és rendezvények után megmaradt friss, emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszereket gyűjtik össze, és osztják el a rászorulók ellátását koordináló szervezetek között.

– Minden ország másként küzd az élelmiszerpazarlás ellen. Franciaországban törvény tiltja, de a miénkhez hasonló kezdeményezésről még nem hallottam – mutat rá.

bbm2

A mechanizmus amúgy rendkívül egyszerű: az éttermeknek, rendezvényházaknak, pékségeknek és más élelmiszer-szolgáltatóknak egy webes felületen, az etelmentes.hu-n kell regisztrálniuk, majd fel tudják vinni a rendszerbe a felajánlott étel adatait, melyekre a futárok "lecsaphatnak". Az önkéntesek felveszik a kapcsolatot az adományozóval, elmennek a felajánlott élelmiszerekért, és elszállítják a rászorulóknak.

– A minimális mennyiség ötven adag étel, ez alatt sajnos jelenleg a futáraink leterheltsége miatt nem tudunk felajánlásokat fogadni, de bízunk abban, hogy hamarosan a legkisebb mennyiségű élelmiszert is el tudjuk majd szállítani a partnerintézményeinknek – mondta Havasi Zoltán. Hozzátette: folyamatosan várják a csatlakozó önkéntesek és adományozók jelentkezését, hogy minél többen küzdhessenek a totális pazarlás ellen, hiszen, mint mondják: A kuka soha nem éhes — de van sok ember, aki igen.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: A pékség, amely kenyeret ad a rászorulóknak

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.