© 2018 Foodyny.

A szekszárdi borász az ágazat fiatal generációját képviseli annak forradalmian új szemléletmódjával, innovatív hozzáállásával. Juhász Tibort külföldi utazásai terelték a pályára, és a világban szerzett tapasztalatai jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a Pastor pince borai most szerepelnek a legjobb éttermek kínálatában.

pastor1

Szekszárdon, tősgyökeres borász családban nőtt fel. Milyennek képzeljük el a gyerekkorát?

– Nevelőapámnak, Prantner Ferencnek köszönhetően kerültem közelebbi kapcsolatba a borászattal. Már egészen kis gyermekként természetes volt, hogy eljárunk a szőlőbe, részt veszünk minden munkában. Kicsiként még csak játék volt, később már azért érdemben hozzá tudtam tenni a folyamatokhoz. A szőlővel és a szüreteléssel kapcsolatos dolgok tehát szabályosan belénk ivódtak, később jöttek a bor előállításához fűződő ismeretek és tapasztalatok. Azt azért hadd tegyem hozzá, hogy míg a barátok a hétvégén a nyaralóba mentek, mi a szőlőben tevékenykedtünk a testvéreimmel. Talán ez is volt az oka annak, hogy huszonéves koromig a borászat nem igazán érdekelt.

Mi jelentette a fordulópontot?

– Az, hogy kimentem Angliába nyelvet és borszakértőnek tanulni, és emellett a borokkal kezdtem el foglalkozni. Később beutaztam a világot: jártam Dél-Amerikában, Ausztráliában különböző mentorokkal, végül pedig rájöttem, hogy igazából nekem itt, Szekszárdon van lehetőségem saját borászatot indítani.

pastor2

Részben, gondolom, a családi kötelékek miatt is...

– Amikor tíz éve belekezdtem a borászatba, jótanácsot elfogadtam, de nem kértem segítséget senkitől, mert tudtam, hogy mit és hogyan szeretnék csinálni. Az alapok persze benne voltak a véremben. Attól függetlenül, hogy nem voltam képzett borász akkor, amikor elmentem külföldre, lehet, hogy jobban értettem hozzá, mint az, aki elvégzett egy ilyen jellegű iskolát. A pincészet neve pedig azért lett Pastor, mert ez a Juhász latin fordítása.

Amikor ebbe az egészbe belefogott, mi volt az elsődleges célja a borokkal?

– Hogy amennyire lehet, természetesek legyenek. A szőlőművelést én rovarirtóktól és gyomirtóktól mentesen végzem. Ezzel a szemléletmóddal nem ért mindenki egyet, sőt, ez a fajta művelés elég bonyolult is. Kicsit önfejűen álltam neki, de a végeredmény lebegett a szemem előtt: a jó bor.

pastor3

Aminek piac is kell...

– Ennek építését pedig Budapesten kezdtem. A legjobb éttermekben vannak jelen a boraim, nyolc-tízéves barátságot ápolok a sommeliekkel és az üzletvezetőkkel. Ez nyilvánvalóan nekem nagyon jó kezdés volt, így csakhamar a kereskedők is felfigyeltek rám.

Mindig is érezte, hogy sikeres lesz a vállalkozása?

– "Menni fog ez, csak csinálni kell" – ez volt az alapelvem. Erre mondta azt egyszer nekem Takler Ferenc, hogy egy borászatot felépíteni nulláról, önerőből, mindenféle segítség nélkül, az nagyon nagy feladat, de ha sikerül, akkor az nagyszerű érzés lesz. A szekszárdi borvidéken nagyon jók az adottságok, csak szakmai alázat és csiszolódás kellett.

A legjobb budapesti éttermekben van jelen. Hogyan tovább?

– Most éppen egy vendégszállás építésébe kezdtem a Görögszó dűlőben, reméljük, hogy jövő nyáron már ott tudom fogadni a vendégeimet. Jelenleg a garázsban és a házunk alatti pincében készülnek a borok és a palackozás is itt történik.

Szóval innen jött a garázsborászat elnevezés...

– Igen, ezt a külföldiek többnyire értik, mert ez nem az arisztokratikus, több száz éves múltra visszanyúló borászatokat jelenti, hanem azt, hogy amit mi csinálunk, az tényleg a borról szól. Ezek vagyunk mi és ebből hozzuk ki a legjobbat.

ESZTER

A cikk megjelenését az Ab Ovo borkereskedés támogatta.

Kapcsolódó cikkünk: Svájci bankárból, magyarországi borász

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.