Budapest egyik legmenőbb éttermének executive chefje a gulyáslevest csakis csipetkével tudja elképzelni. A Zsolnay Kávéház bistro étlapjának is egyik legsikeresebb étele a szürkemarha gulyásleves. Külföldi vendégeik számára olyan, mint egy gasztronómiai bejárati ajtó, amely utat nyit a magyar ízek világába.

A magyar konyha esszenciája a gulyásleves – mondhatjuk, hiszen bármelyik turistát megkérdezzük hazánk gasztronómiai sajátosságairól, garantáltan ez lesz az első, amit megemlít. De nemcsak a hazánkba látogató külföldiek imádják az ételt, hanem mi is. Ráadásul egyfajta nosztalgikus érzést is kelt bennünk – kit a szüleire, kit a nagyszüleire emlékeztet. Egy kanál elég belőle ahhoz, hogy meginduljanak az emlékek, ha pedig az íze olyan, ami megérinti a gyomrunk mellett a szívünket is, még meghatódni is képesek vagyunk.

jaksics jozsef

Talán ez az egyik oka annak, hogy a gulyásleves nem megy ki a divatból sem otthon, sem az éttermekben. Jelen van a főváros egyik legfelkapottabb szállodájának luxuséttermében is, a Béke Hotel Executive Chef-je, Jaksics József pedig ennek okairól mesélt a Foodynynek.

– A gulyásleves emblematikus magyar egytálétel, amely lehetőséget ad arra, hogy megmutathassuk a gasztronómiai hagyományainkat, de leginkább azokat a minőségi alapanyagokat, amelyek különlegessé teszik ezt az egyébként egyszerű, magyaros ételt – magyarázza a séf.

A Béke szállóban készült gulyásleves különlegessége, hogy szürkemarhából készül, melynek a lapockáját vagy a combját használják a gulyáshoz.

raddisonsef

– A húsnak karakteres, ugyanakkor nagyon harmonikus íze van. A mennyiségtől függően 1,5-2 óráig készülő leves fő alapanyaga ez a snájtolt zöldségek és a szigorúan házilag gyúrt csipetke mellett – teszi hozzá Jaksics József. – Személy szerint azt kedvelem egy jó gulyáslevesben, ha a kiváló minőségű hús íze érezhető, ezért a fűszerezéssel kicsit finomabban bánunk, mint egy otthon vagy bográcsban készült változatnál. Épp egy leheletnyivel kevesebb fokhagymát és köményt használunk, hogy a puhára főtt szürkemarha karaktere körülöleljen minden kanálnyi falatot.

Kapcsolódó cikkünk:  Csurgatott tojáslevest kínál a Balaton leghíresebb étterme

hirdetés
hirdetés

SZTÁRHÍREINK

FŐTÁMOGATÓ

Kende Gastro logo 5 prof konyha

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.