Folytatom a halas ételsort, amit barátaimnak prezentáltam. A főétel kagylós tészta volt, de nem a fekete kagylós (cozze) verzió, hanem a sokkal kisebb vénuszkagylós (vongole). Nekem az egyik kedvencem ez a tésztaétel, hiszen annyira egyszerű és ugyanakkor annyi íz van benne, hogy tökéletes választás a vendégek elkápráztatására. Néhány alapanyag szükségeltetik hozzá és jóformán amíg a tésztát kifőzzük, addig mindennel el is készülünk.
Amikor egyszerű, néhány alapanyagos tésztaételt készítünk, akkor különösen fontos a jó és megfelelő alapanyag kiválasztása. A fokhagyma legyen illatos, a koktélparadicsom mézédes és a kagyló friss! Szerencsére itt Máltán ezeket könnyen be tudom szerezni, és garantáltan frissek.
Mint minden kagylós ételnél, itt is igaz, hogy csak azokat a kagylókat fogyasszuk el, amik a főzés során kinyíltak. Emlékeztek még az előző bejegyzésemre, amikor azt írtam, hogy a Jakab kagyló narancsvörös ikrájából alaplevet készítettem, kevés petrezselyem szárral? Körülbelül 1-1,5 dl-re redukáltam és most fel is használtam a mártás gazdagítására.
Hozzávalók (3 főre)
- 600 g vénuszkagyló (vongole)
- 500 g tészta (legjobb a linguine)
- 1 egész chili
- 2 szelet szardella
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 150 g koktélparadicsom
- 1 dl hal alaplé
- 1 citrom
- 1 nagy csokor petrezselyem
- Olíva olaja, vaj
Elkészítés:
A tésztát lobogó sós vízbe tesszük főzni (1-2 perccel kevesebb ideig főzzük, mint ami a csomagoláson főzési időnek fel van tüntetve).
Közben elkészítjük az alapot, amibe azután a kifőtt tésztát készre főzzük. A fokhagymát, a chilit és a szardellát vékonyan felkarikázzuk és olívaolaj, valamint vaj keverékén elkezdjük pirítani. Ne engedjük, hogy a fokhagyma megbarnuljon, hanem rögtön adjuk hozzá a félbevágott koktélparadicsomokat. Amikor a ezek levet engedtek, beletehetjük a kagylót, majd öntsük fel fehérborral. Ennek alkoholtartalma 1-2 perc alatt elillan, ekkor adjunk hozzá az alapléből és fedjük le az egészet 3-4 percre – a kagylók megnyílásáig. Ezután merjük át a tésztát, szórjuk meg finomra vágott petrezselyemmel, reszeljük rá a citrom héját, facsarjuk bele fél citrom levét, forgassuk össze és fel is tálalhatjuk.