© 2018 Foodyny.

A kánikulában néhány óra is elég lehet ahhoz, hogy egy-egy élelmiszer megromoljon. Ha pedig nem vagyunk eléggé körültekintőek, igen komoly, fájdalmas, kimerítő tüneteket produkáló ételmérgezés áldozataivá válhatunk. Ha elkapjuk, nem sok mindent tehetünk azon túl, hogy elképesztő mennyiségű folyadékkal próbáljuk a dehidratált szervezetünk optimális működését fenntartani. Megelőzni azonban sokkal könnyebben lehet, a legtöbb esetben ez csak odafigyelés és megfelelő higiénia kérdése.

Összegyűjtöttünk néhány tippet, amellyel, bár garantálni nem tudjuk, hogy átvészeljük a nyarat komolyabb ételmérgezés nélkül, a kockázatát nagyban csökkenthetjük.

1. Mindig mosson kezet!

etelmergezes1

Igen, tudjuk, ez a legalapvetőbb higiéniás követelmény, ám sokak számára mégsem megy készségszinten. Fontos, hogy minden étkezés előtt, vagy amikor élelmiszerhez nyúlnánk, mossunk kezet, amennyiben erre nincs lehetőségünk, úgy használjunk kézfertőtlenítő szert. A kézmosást mindig szappannal vagy kézmosóval és meleg vízzel végezzük, legalább 20-30 másodpercen keresztül annak érdekében, hogy baktériumok zömét eltávolíthassuk.

2. Használjon hőmérőt!

etelmergezes2

A hőmérő használata a húsok főzésénél ideális, mivel így könnyedén megállapíthatjuk, hogy elértük-e azt a hőfokot, ahol garantáltan megszabadulunk a nyers húsban lévő baktériumoktól.

3. Hűtse le azonnal a maradékot!

etelmergezes3

Teljesen természetes és mindennapos, hogy az azonnal elfogyasztható mennyiségnél jóval többet készítünk bizonyos ételekből. Míg az étkezés tart, természetesen az asztalon hagyhatjuk, hogy ismételten szedhessünk belőle, ám az ebéd vagy vacsora befejezését követően a lehető legrövidebb időn belül tegyük a hűtőbe a maradékot. Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának szakvéleménye szerint a szobahőmérsékleten két órán keresztül kint hagyott étel már veszélyeztetheti az egészségünket.

4. Tartsa tisztán a konyháját!

etelmergezes4

A konyhai higiénia mindennek az alfája és az omegája, a kórokozók ugyanis egy nem megfelelően tisztán tartott hűtőből, tűzhelyről vagy éppen előkészítő pultról könnyedén az ételbe kerülhetnek. Amennyiben a vegyszermentes tisztítást részesíti előnyben, használjon ecetet, citromot vagy szódabikarbónát.

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.