© 2018 Foodyny.

Tisztába tesszük a turmix és smoothie közötti különbséget, és megmutatjuk azt is, milyen alapanyagokból készítse el az egészséges, hosszú időre teltségérzetet biztosító napindító italát.

Turmix vagy smoothie?

eperturmix

Sokak fejében összemosódik a turmix és a smoothie fogalma, pedig a kettő között nagyon éles a különbség. A turmix többnyire gyümölcs és tej kombinációjából készül turmixkészítő gépben, míg a zöldséges változatokhoz gyakran adnak hozzá gyümölcs- vagy zöldséglevet. A smoothie ezzel szemben részint fagyasztott gyümölcsből készül, vagy jégkocka hozzáadásával pürésítik homogén állagúra az alapanyagokat.

Egy egyszerű példával, kicsit lesarkítva: ha epret tejjel elegyítünk, akkor eperturmixot kapunk, ha azonban az erre alkalmas konyhai eszközben az eperhez és a tejhez jégkockákat adunk, akkor smoothie-t. Látványos különbség van a két ital állagában is: a smoothie sokkal sűrűbb, már-már pürészerű, míg a turmix valóban italra hasonlít.

Egészséges smoothie

Korábbi cikkünkben felhívtuk a figyelmet arra, hogy a smoothiek nem minden esetben egészségesek, sőt, egy rosszul elkészített ital már a nap elején megdobhatja a vércukorszintünket, hogy aztán később újra és újra enni akarjunk zömében magas szénhidráttartalmú ételeket.

smoothie

Az egészséges smoothie banánt nem, vagy csak nagyon kis mértékben tartalmaz, és olyan gyümölcsökből készül, melyek alacsony glikémiás indexűek, azaz kevés gyümölcscukrot tartalmaznak. Kiváló választás lehet a zöldalma, mérsékelt mennyiségben a dinnye, az egres, a málna, a meggy, a ribizli vagy a szamóca. Érdemes növényi tejet adni hozzá a hagyományos tehéntej helyett, és tovább dúsíthatjuk chiamaggal, amitől még hosszabban tartó teltségérzetet fog biztosítani számunkra.

Kapcsolódó cikkünk: Létezik? Az egészségesnek hitt smoothie a legrosszabb reggeli?

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.