© 2018 Foodyny.

A szekszárdi borvidék méltán híres borászatairól, melyek közül nemcsak díjnyertes nedűi miatt emelkedik ki Mikóczi Attila pincészete, hanem maximalizmusa miatt is, amely az ültetvényeken és a bor előállítása során egyaránt megmutatkozik. Az idei év azonban még a tapasztalt borásznak is okoz fejtörést.

mikoczi1

Szüretelnek már?

Igen. Nagyjából két héttel hamarabb kezdődött idén a szüret. Már tavaly is előbbre jártunk, mint az előző években bármikor, most pedig még ennél is korábban történik minden. Ehhez alkalmazkodnia kell embernek és szőlőnek is.

És a bornak ez vajon jót tesz?

Erre nehéz válaszolni. Egyelőre nem lehet kiszámítani, milyen hatással lesz ez a rekkenő hőség a savakra. Az előző évek meleg időjárásából arra következtetek, hogy a 35 fok feletti extrém meleg a cukorképzésnek nem használ, és lassul a szőlő légzése. Amelyik szőlőt pedig a levelek nem védik a nap sugaraitól, az be is barnulhat. Tehát sokkal jobban oda kell figyelnünk a zöld munkára is.

mikoczi2

Ha visszamegyünk egy évtizedet az időben, nagyjából mikor volt a szüret?

Szeptemberben kezdtük a fehér szőlővel, és október közepén szedtük a cabernet sauvignont. Szerintem idén szeptember végén már minden fajta feldolgozás alatt lesz. Bő tizenöt éve foglalkozom a borászattal, de ilyet még nem tapasztaltam.

A családban amúgy ön az első, aki bort készít?

Igen, csak hobbijelleggel volt szőlőnk korábban, az elődök elsősorban állattenyésztéssel foglalkoztak. A porta is így volt kialakítva: egy nagy istálló mellett volt a présház. Miután a feleségemmel eldöntöttük, hogy létrehozunk egy kis borászatot, ezeket elbontottuk, átépítettük. Az istállóból borpajtát alakítottunk ki, most pedig a présházat és a feldolgozót építjük át egy pályázatnak köszönhetően. Nemcsak a szőlőművelés során, hanem az épületek, fogadóhelyiségek kialakításánál is ügyelünk arra, hogy megtartsuk a kézműves jelleget, így elsősorban helyi kisiparosok segítségét vesszük igénybe. A nagyszülőktől örökölt félhektáros ültetvényen a kékfrankos volt a meghatározó borunk. A szőlőterületeink növekedésével már olyan más világfajták is színesítik a kínálatunkat, mint a merlot és a cabernet sauvignon. A jelenlegi négyhektáros területen ez a választék szerepel, viszont saját és a vevői igények kielégítésére a fehér szőlők is teret nyertek borászatunkban, ezeket helyi gazdáktól vásároljuk.

mikoczi3

A kézműves technológián túl mik a borászati alapvetéseik?

Fontos számunkra, hogy a szőlő folyamatos kontroll alatt legyen. Elsősorban kézi munkaerővel dolgozunk, így tavasszal a friss hajtásokat és később a fürtöket is kézzel válogatjuk, hogy olyan szőlő maradjon a tőkén, amely az adott évjáratban a lehető legjobb minőségű bort adja. Fehér- és rozéborainknál ügyelünk a gyors feldolgozásra. A frissesség megőrzése érdekében musthűtéses eljárással dolgozunk. A vörösborok esetében a hagyományos kézműves, nyíltkádas erjesztés mellett hűthető acéltartályos erjesztést is alkalmazunk. A fehér- és rozéborok tekintetében azokat szeretem, amelyek nem túl magas alkoholtartalommal rendelkeznek, illatosak és gyümölcsösek, míg a vörösborok közül a testes, hagyományos fajtákat kedvelem. Tapasztalataim szerint a vásárlóink is előnyben részesítik ezeket.

Szekszárdon nagy a verseny a borászok között. Önök mivel tudnak kitűnni?

Folyamatosan képzem magam, fejlődöm, figyelemmel kísérem a szakmai változásokat és újdonságokat. Valóban, egyre nagyobb a verseny, egyre több borászat nő ki a szekszárdi borvidéken, ami állandó fejlődésre, előremutató gondolkodásra késztet mindenkit. Az utóbbi években egyre több helyi illetve országos versenyen veszünk részt. A számtalan mohácsi, bátai, szekszárdi megmérettetésen elért érmes eredmény mellett legbüszkébbek a 2011-es Cabernet Sauvignon borunk 2016-ban elnyert Vinagora arany minősítésére és a TOP 10 vörösbor közé kerülésére valamint a 2016-os Kékfrankos Rosénk 2017-es Vinagora aranyérmére és egyben a legjobb fajtabornak járó díjára vagyunk. A visszatérő vásárlóink és ezek az eredmények, igazolják vissza azt a szeretetet és odafigyelést, amellyel a szőlőt gondozzuk, majd a bort készítjük.

ESZTER

A cikk megjelenését az Ab Ovo borkereskedés támogatta.

Kapcsolódó cikkünk: Luka Enikő: Érzelmi alapon lettem borász

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.