© 2018 Foodyny.

A szilvás gombóc hallatán az embert mindig egyfajta nosztalgikus érzés fogja el. Nálunk a nagymamám a szilvásgombóc-felelős, és mint mindenki, én is biztos vagyok abban, hogy ő készíti a világon a legjobban. Most is együtt készítettük, szívünket, lelkünket beletéve. Talán ettől olyan tökéletes.

szilvasgomboc1

Hozzávalók hat adaghoz:

  • 1 kiló burgonya
  • 30 deka liszt
  • 1 púpozott evőkanál búzadara
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 közepes méretű tojás
  • szilva
  • fahéj
  • cukor vagy édesítőszer

Pucoljuk meg a burgonyát, vágjuk kockára, öntsük fel vízzel, és tegyük fel a tűzre főni. Amíg a krumpli puhul, készítsük elő a szilvát. Vágjuk ketté a gyümölcsöket, emeljük ki a magját, és alaposan szórjuk meg cukros vagy édesítőszeres fahéjjal.

szilvasgomboc2

Az időközben puhára főtt burgonyát szűrjük le, törjük össze, adjuk hozzá az olajat, a lisztet, a búzadarát, a tojást és egy jókora csipet sót. Gyúrjuk össze homogén masszává, majd nyújtsuk ki ujjnyi vékonyra, vágjuk négyzet alakúra. Mindegyik közepére helyezzünk egy fahéjas szilvát, majd formázzunk belőle gombócot. Nekünk ebből a mennyiségből 28 darab tekintélyes méretű gombócunk lett. Lobogó forró vízbe tesszük a szilvás gombócot és néhány perc alatt tökéletesre főzzük. Pirított zsemlemorzsába forgatjuk, és tálaláskor még egy nagy adag fahéjjal is megszórjuk.

Kapcsolódó cikkünk: Retró konyha: A krumplis tészta mindig jó

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.