© 2020 Foodyny.

Néhány héttel ezelőtt nyitotta meg kapuit a fővárosban az Arany János utcában a Vöröskereszt által megálmodott Emphathy Café & Bistro, amely közösségi térként is funkcionálni fog. Csali Annamáriával, a Magyar Vöröskereszt kommunikációs vezetőjével beszélgettünk a célokról, és arról, hogy milyen társadalmi témák színtere lesz a hely.

empathy1

Az induláskor azt a fő üzenetet tűzték ki: „Üljünk egy asztalhoz! Tegyük félre az előítéleteinket.” Ennyire rossz tapasztalataik vannak?

- A fő üzenet az empátia és az egymásra figyelés fontossága. Alapvetően úgy gondoljuk, hogy empátia nélkül nincs kisebb és nagyobb közösség sem. A kávézóval szeretnénk jó példával elöl járni ebben.

Az Empathy Café miként tudja formálni a közvéleményt? Milyen szerepe lehet ebben? 

- A kávézó létrejöttét széleskörű összefogás előzte meg. Például egymással konkuráló márkák is összefogtak a jó ügyért, hogy segítsenek. Az érzékenyítés része volt, hogy az akadálymentesítést kiterjesztettük a hallássérültekre is: egy indukciós hurokkal segítjük a kommunikációjukat, ha hozzánk látogatnak. Rendezvényeink révén tervezzük formálni a közvéleményt. Ősztől sok olyan program lesz nálunk, amely fontos társadalmi témákra irányítja rá a figyelmet beszélgetős estek, délutánok, workshopok vagy kiállítások formájában.

empathy2

Három hete nyitottak meg. Milyen fogadtatása volt a kávézónak?

Abszolút pozitív a fogadtatása az Empathynak. Sok kedves és biztató üzenetet kapunk a közösségi médián keresztül, de a hozzánk látogató vendégektől is. Szerencsére a sajtó is felkarolta az ügyünket, amit ezúton is köszönünk.

A lángosuk is legalább olyan különleges, mint maga a kezdeményezés. Mit kell tudni a DOP lángosokról?

Az Empathyban háromféle DOP-lángos közül választhatnak az éhes vendégek. Ezt a fogást a hagyomány és az innováció fúziója ihlette, félúton van a római pizza és a magyar lángos között, melyre friss, hazai alapanyagokból készült feltétek kerülnek az ismert balatoni gasztro-szakember, Bezerics Dani (Paletta) jóvoltából.

empathy3

Hogyan készül?

Egy egy napig kelesztett, a végén könnyed, szellős tészta az alapja. Utólag feltétezzük magyaralmási tejföllel, érlelt sajttal, fokhagymával aromatizált napraforgóolajjal és persze mangalicasonkával (ez választható feltét). A másik verzió a Lokál Margarita, amely egyfajta lecsós lángos, a harmadik a Frutti di Lago. Ehhez különféle édesvízi halakat használunk fel, például harcsahurkát, füstölt pontyot.

Mit gondolnak, hosszú távon be tud ágyazódni majd a kávézó a főváros és a budapesti vendéglátás szövetébe, és ezzel párhuzamosan a társadalom is fejlődni tud majd az elfogadás terén?

Mi azon leszünk, hogy fenntartható vállalkozás legyen ez a Vöröskereszt részéről.

Fotók: Empathy Café, Neményi Márton

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.