A makadámdió hazánkban kevésbé ismert olajosmag, amely kiváló és egészséges nassolnivaló. Az Ausztráliából származó diófajta különlegessége, hogy telítetlen zsírsavakat tartalmaz, így rendszeres fogyasztásával segít optimalizálni a koleszterinszintet, miközben csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Vitaminokban és ásványi anyagokban igen gazdag, kalciumot, káliumot, B-vitaminokat és E-vitamint tartalmaz, emellett kiváló fehérjeforrás.
Úgy tudni, hogy a dióféle egy bizonyos John Macadam ausztrál orvosról kapta a nevét, aki ösztönözte a makadámdió termesztését. Annak ellenére, hogy a dióféle ausztrál gyökerekkel rendelkezik, ma már a legfőbb termőhelyének Hawaii számít, de jelentős mennyiségben termesztik Dél-Afrikában, Közép-Amerikában és Kaliforniában is.
Kapcsolódó cikkünk: Túrázni megy? Ezeket tegye a hátizsákba!