© 2018 Foodyny.

A Somló délkeleti oldalán, az Apátság-dűlőben Kolonics Károly több generációra visszanyúló pincészetéből különleges borok kerülnek ki.

kolonics

A kilenc hektáron gazdálkodó borász nevét az olaszrizlingje, a juhfarkjal és furmintja tette ismertté. Kolonics nedűi klasszikus eljárással készülnek, a hozamkorlátozás mellett fontos kiemelni a fahordós erjesztést és érlelést is, ami a bor fajtájától függően egy-két, de akár három évig is eltarthat. Az ezt követően palackozott borok tipikus somlai jegyeket viselnek magukon, gazdag ásványossságuk pedig megkérdőjelezhetetlen.

Kolonics Károly 2015-ös Somlói Furmintja igazi kuriózum. A hároméves bort már nagyon erős somlói jegyek jellemzik, viszonylag kevés fajtajelleget visel magán. Amennyiben gasztronómiai szempontból vizsgáljuk, a tenger gyümölcseihez és halakhoz illik – legyen szó akár édesvízi, akár tengeri halakról -, de remekül társítható savanyú káposztás ételekhez is.

A cikk megjelenését az Ab Ovo borkereskedés támogatta.

Kapcsolódó cikkünk: A hét bora: Nemek harca a Tokaj-Hegyalján

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.