© 2018 Foodyny.

Ha a spenótos csiga nevét meghallom – mondja Rebeka, amikor kiderül, hogy spenótos csigát készítek – valósággal összefut a számban a nyál.

Ezt sokféleképpen lehet értelmezni, Rebeka egyféleképpen értelmezi: igényt tart a meghívásra. Nem húzunk ujjat vele, eddig még mindenki megjárta, aki megtette.
Legjobb, ha hozzálátunk, abból nem lehet baj.

fagyasztott spenot

Tehát: egy csomag fagyasztott spenótot felengedünk, majd alaposan kinyomkodjuk. Egy vekni száraz, lehéjazott kenyeret hosszában kisujjnyi vastag csíkokra szeletelünk. Egy kisebb fej hagymát feldarabolunk, majd öt deka vajon megfonnyasztjuk, de nem pirítjuk meg.
A spenótot beleforgatjuk, 3-4 percig kevergetve pároljuk, majd belemorzsolunk 15 deka juhtúrót. Tovább kevergetjük, hogy felolvadjon, majd sóval és borssal fűszerezzük. A krémet a kenyérszeletkékre kenjük, és megkent felükkel befelé szorosan összegöngyöljük.
A kenyérrudakat alufóliába csavarjuk, egy napra betesszük a hűtőszekrénybe. Másnap ujjnyi vastag szeletekre vágva tálaljuk.
Igaz, kicsit macerás, de Rebekáért…

Spárgatorta

Létezik egy spárga nevű növény, amit előkelőbb helyeken aszparágusznak is neveznek. Rebeka szerint ilyen nincs, a spárgát még madzagnak, zsinegnek, hajókötélnek is lehet hívni, de aszparágusznak? Ki hallott még ilyet?
Mi, például. Nem akarunk beleszólni mások gasztronómiai szokásaiba, ha hajókötél, hát legyen. De ne személyeskedjünk, inkább vegyünk elő 20-25 deka spárgát és zöldborsót, ami lehet konzerv is.

spárga
Mély tálban összekeverünk 10 deka lisztet, egy kis sót, kis darabokban öt deka vajat. Jól összegyúrjuk, beleütünk egy tojást, és annyi tejet adunk hozzá, hogy könnyű és rugalmas tésztát kapjunk. Húsz centi átméröjű tésztasütőtálba nyomkodjuk, villával megszurkáljuk, közepes lángon rövid ideig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
Közben feldaraboljuk a spárgát, kevés sós vízben, lefedve puhára főzzük, hozzáadjuk a zöldborsót és hagyjuk kihűlni.
Végül kikeverünk 20 deka tejszínes krémsajtot két felvert tojással, finomra vágott petrezselyemmel, amelyet őrölt szerecsendióval fűszerezünk. Beleforgatjuk a párolt zöldségeket, ráhelyezzük a tésztára, és a sütőben közepes hőfokon megsütjük.

Ha elkészült, Rebekát hajókötéllel sem lehet majd elvontatni a színhelyről.

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.