© 2018 Foodyny.

A savanyúsághoz nagyjából 4-4,5 kiló zöldségre van szükségünk, ez lehet káposzta, kaliforniai paprika, hagyományos paprika, zöld paradicsom, karfiol, uborka, továbbá felhasználunk három jókora fej vöröshagymát is. A csalamádé ízét két deci tízszázalékos ecet, 35 deka cukor, 6-7 deka só, egy kávéskanálnyi szalicil, ugyanennyi citromsav adja. A fűszerezéshez használjunk babérlevelet, szemes borsot, mustármagot.

csalamade

Első lépésként szeleteljük fel vékonyra a megtisztított zöldségeket. Egy tálba keverjük össze a zöldségeket, szórjuk rá az ízesítéshez és a savanyításhoz szükséges többi hozzávalót, takarjuk le, és hagyjuk fél napig pihenni. A zöldségek a sónak, az ecetnek és a cukornak köszönhetően levet eresztenek. Ezt követően nincs más dolgunk, mint hogy a zöldségeket sterilizált üvegekbe halmozzuk, lenyomkodjuk jó tömörre, majd felöntsük a lével, amit eresztettek. Szorítsuk rájuk a tetőket, és máris mehetnek a kamra polcára.

Nincs szükség se felfőzésre, se dunsztolásra, se napokig történő savanyításra. Az eredmény isteni lesz és hosszan eláll majd.

Fotó: Napfény és Fűszer

Kapcsolódó cikkünk: Csemegeuborka öt perc alatt

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.