© 2018 Foodyny.

Imádjuk a piacot, egy héten egyszer ott a helyünk, hogy beszerezzük a legfrissebb szezonális zöldségeket és gyümölcsöket.

Ezúttal – a szokásos alapélelmiszerek beszerzésén túl – mi lilában gondolkodtunk, így került a kosárba lila szőlő, cékla, padlizsán és füge. Hogy mi készül majd, még nem tudjuk, a piaci forgatag azonban már igen, hogy mi kerül hétvégén a család asztalára.

piac1

Három kofát kérdeztünk meg, mi fog vasárnap a tűzhelyen rotyogni, és a válaszaikból úgy tűnik, évtizedek óta semmit sem változott a kép arról, amit hétvégi ebédnek gondolunk. A tojásárus néni örömmel újságolta, hogy unokája hazajött Angliából pár napra, és vasárnap a család újra egy asztalnál fog ülni. Ő már nagyon készül, lélekben legalábbis. Húslevest főz majd cérnametélttel, a főétel pedig rántott hús lesz krumplipürével és csalamádéval. A desszertnek az unokája kedvencét készíti: rizskochot.

husleves

Foró: Commons Wikimedia - Christo~commonswiki

A zöldségek vásárlása közben a középkorú árus elmesélte, náluk a felesége fog főzni, és mivel lányának a héten volt a névnapja, őt fogják ünnepelni. Szintén húsleves kerül az asztalra, amit kakaspörkölt követ. "Szegény jószág még vígan kukorékol az udvarban, szombaton majd rájön a keserves sorsára" – teszi hozzá egy félmosollyal az arcán. A süteménnyel lánya kedvében jár majd az "asszony", őszibarackost készít, ami igazi klasszikus desszert a családjukban. Már a nagymama is ezt ette gyerekkorában ünnepekkor, a hagyományt pedig illik tovább vinni – vallják.

baracksuti

Miközben a szőlőt mérjük és a fügét válogatom a szomszédos asztalnál, a fiatal kofa hölgy odasúgja nekem: ő a kakukktojás szerinte az egész piacon, ugyanis már herótja van attól, hogy minden áldott vasárnap ugyanaz a menü. Meg is mondta a szüleinek, hogy ezúttal ő fogja elfoglalni a konyhát, és mindenki azt fogja enni ebédre, amit ő készít. Ezen jót mosolygok, majd faggatni kezdem, mégis mik a tervei.

pisztrang

"Nem lesz leves." – kezdi, majd hozzáteszi: be akarja bizonyítani, hogy igenis létezik élet leves nélkül. Főételnek pedig pisztrángot süti, hozzá burgonyapürét és friss salátát készít. "Meg lesz valami mártás is, a tévében mindig azt mondják, hogy mártás kell a főételhez." Itt már nagyon nevetek, közben pedig helyeslően bólogatok. Megtudom, életében nem készített még desszertet, most azonban nagyon elszánt. Úgy gondolja, a piskótával talán még elboldogul, megtölti a dédi baracklekvárjával, és tekercset csinál belőle. "Elsőre nem is hangzik rosszul, majd jövő héten mesélje el, hogy milyen sikerrel járt" – köszönök el tőle.

Kapcsolódó cikkünk: Elszálltak a zöldségárak a budapesti piacon

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.