Az írek szeretik az egyszerű, testes, laktató egytálételeket, s mivel a sört is legalább ennyire imádják, a kettőt gyakran ötvözik. Így történt a gulyásukkal is, amit ikonikus sörükkel, a Guinness-szel készítenek. Szerencse, hogy itthon is be lehet szerezni ezt a különleges ír barna sört, így mi is bármikor elkészíthetjük, ha tartalmas ebédre, vagy vacsorára vágyunk.
Hozzávalók:
Apróra vágjuk a vöröshagymát, és egy kevés olajon megdinszteljük. Rádobjuk a kockára vágott marhahúst, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és a felkarikázott sárgarépát. Felöntjük a sörrel és egy liter alaplével. Megszórjuk egy nagy csipet kakukkfűvel, majd fedő alatt alacsony lángon főzni kezdjük. Időnként megkeverve nagyjából két óráig főzzük.
Tálaláskor a sűrűjét külön kiszedjük, egy szélesebb szájú pohárba halmozunk egy adagnyit belőle, kicsit lenyomkodjuk, majd a mélytányér közepére borítjuk. Köré öntünk egy kevés leszűrt levet, végül friss petrezselyemmel megszórjuk.
TIPP: Ha kuktában készítjük, harmad annyi idő alatt megfő.
Kapcsolódó cikkünk: Ír ételek, amiket muszáj megkóstolni