Fogynak a kiállítók, de nő a színvonal. Az időjárás is kegyes, így már borítékolható, hogy a 27. lesz az eddigi legjobb.
A boros szakmában is sokan osztják azt a véleményt miszerint kétféle bor létezik: az innám és a nem innám kategóriába tartozók. Az idei seregszemlén is akad mindkettőből, de szerencsére egyre kevesebb tétel van az utóbbiból. Ezért azok is bátran poharazgatnak, akik – mint a turisták nagy része – csak a várat akarta megnézni, és véletlenül futott bele az ország legnagyobb boros rendezvényébe.
Világszép kulissza
Ahogy megy le a nap, a magyar vendégek arány folyamatosan nő, és egy kellemes társasági eseménnyé alakul át a világ legszebb borfesztiválja – már ami a helyszínt illeti. Ilyenkor az emberáradat alól már nem látszik ki a flaszter, és egybeolvadnak a bódék közötti terek.
Nappal azonban nem lehetett nem észrevenni, hogy idén is kevesebben lettek a boros kiállítók. Bár a hivatalos közleményben az áll, hogy „több mint 150 hazai és külföldi kiállító több ezer borát kóstolhatjuk meg”, a standok számozása 144-nél véget ér, és ebben már benne foglaltatik az összes ételes pult, pohárcsere állomás, de még a sajtópavilon is. Az már eddig is gyakorlat volt, hogy a kisebb butik borászatok, valami ernyőnév alatt, összeállva béreltek faházat, de sokan már közülük is feladták. Ennek a látogatók szempontjából egyetlen előnye van, mégpedig az, hogy sokkal több szabadidős borász sétál a pavilonok között a szaktársak borait kóstolgatva, ez pedig remek alkalmat teremt kötetlen beszélgetésekre. További öröm az ürömben, hogy elférnek olyan látványos pavilonok, mint a feljövőben lévő Kristinus Borbirtok (Balatonboglár) kétszintes építménye, amely az egyik találkozási és buli pontja lett a fesztiválnak. De az ételes kiállítók is nagyobb helyet tudnak így kapni, ami egy jó folyamat, mert, ahogy a bor nélkülözhetetlen része a gasztronómiának, úgy Borfesztivál sem lehet kulináris élvezetek nélkül.
Együnk is, ne csak igyunk!
A rendezvény kínálatában már megférnek egymás mellett a hagyományos fesztiválkonyha, a modern street food, és a gourmet különlegességek is: Idén először találkozhatunk az elmúlt évek nagy sikersztoriját bemutató, kizárólag olasz alapanyagokból dolgozó PizzaMe kínálatával a fesztiválon, a szarvasgombákkal és más különleges erdei gombákkal bűvölő Terra Tuffola standjával, valamint önálló pavilonnal van jelen a legendás litván érlelt sajt, a Dziugas. Természetesen nem ez az egyetlen prémium sajt a fesztiválon, hiszen a Szega Market elhozta a legjobb magyar sajtokat, illetve az NG Café is készült a közkedvelt Sajtterasszal. Kemencében sütött ételekkel, extra feltétekkel készült a Szittya Pita Kenyérlángosozó és a Szittya Buci. Food truck vonalon felvonult a SPAR Grillmobilja és a Fresh Corner autója. A gourmet különlegességek szerelmeseit az Oroszlános udvarban a Ritz-Carlton Hotel étterme, a Deák St. Kitchen várja. Lepényekkel, vánkosokkal, édes és sós rétesekkel csábít az Antik Rétes, valamint izgalmas meglepetésekkel készült Szabó Péter osztriga sommelier is. A prémium kávéról a Julius Meinl és a Pellini Caffè, az édes pillanatokról a Gerbeaud és a Bolka Bonbon gondoskodnak.
Ez a felsorolás érzékeltet valamit abból a felismerésből, amire a fesztivál szervezői pár éve jutottak. Nevezetesen, hogy nem lehet az egyre színvonalasabb borfelhozatal mellé csak fesztiválkaját adni.
Pezsgő kalandok
Idén már olyan gasztrósok is átjutottak a vár falán, akik még a balatoni koncepciót is komolyan vették: Czinege Tamás (Gastro-Hack) és Stoller Márton (Céltorony Grill&Bbq) a 30-as pavilonban teszik grillre a Balatont. Pezsgő nyári élményeket kínálnak olyan izgalmas pezsgőkkel, mint például a Szent György-hegyről származó 2HA Rizling Methode Traditionelle 2014, és olyan füstös finomságokkal, mint az egyszerűségében nagyszerű tokhalburger.
Füst és buborék a Várban: pezsgővel összekóstolva még szexibb a tokhalburger
Ha valaki még több pezsgőre vágyik, az Oroszlános Udvarban található Kreinbacher standot keresse. Azért is érdemes idekanyarodni, mert az általuk forgalmazott 6 Burgundia borból és 16-17 champagne-ból jó párat, köztük prestige cuvée-ket is meg lehet pohárral kóstolni. Az érdekességek mellett feltétlen érdemes egy pohárral kérni a Champagne világbajnokságon frissen aranyérmet nyert Classic Magnum 2015-ből, a 2000-es darabszámú tételnek csak októberben indul a forgalmazása, így ez egy ősbemutató.
A belépőjegyek 3400 Ft-ba kerülnek, amiért kapunk egy kristály kóstolópoharat és egy pohártartó szütyőt. Hogy ezen felül mennyit költünk, az csak rajtunk áll, de nagy átlagban 400 Ft-tól indul a borok decije.