Az ehető bogarak a világ számos kultúrájának étrendjébe beletartoztak és beletartoznak ma is. Közép- és Dél-Mexikó lakosai pedig rendszeresen fogyasztják, és fontos fehérjeforrásuk ez az öt bogárfaj.
1. Maguey férgek
A Maguey nem más, mint az agave növény, amelyet hagyományos mexikói alkoholos italok, így többek között tequila előállítására is felhasználnak. Az ezeken a növényeken élő férgek fehér vagy barna színűek, és nagyon sokat érnek. Többnyire olajban sütik ki, és előételként fogyasztják, de tortillába töltve is elérhetőek az utcai árusoknál.
2. Szöcskék
A szöcskének köztudottan rendkívül magas a fehérjetartalma, ráadásul nagyon elterjedt rovarként olcsó és könnyen elérhető a helyi lakosok számára, akik főzve és sütve egyaránt gyakran készítik. Street foodként többnyire snackként árusítják, de az is előfordul, hogy köretként vagy a guacamole díszeként kerül az asztalra.
3. Hangyalárvák
A fehér, első ránézésre puffasztott rizsre hasonlító hangyalárvák az ókori mexikói étrend mindennapos részét jelentették. Ma már Mexikóban is nehéz hozzájutni ehhez az alapanyaghoz, ha mégis, akkor többnyire a tavaszi hónapokban elérhető. A hangyalárvákat egy epazota nevű helyi fűszerrel ízesítve sütik meg, hogy aztán tortillába tegyék.
4. Poloska
A zöldesbarnás rovarokat már a Kolumbusz előtti népek is rendszeresen fogyasztották, sőt, a halottak napi ősi fesztiváljukon központi szerepet kaptak. A rovarok gyűjtési szezonja októbertől januárig tart, és akár nyersen, sőt, még élve is ehetők. Paradicsomszószok dúsítására, mártásokhoz, párolt ételekhez fogyasztják.
5. Atta hangya
A vöröses Atta hangyák egész Mexikó területén megtalálhatók, és nyárra esik a "betakarításuk". Sok más ehető rovarhoz hasonlóan többnyire pörkölve készítik. Fogyasztás előtt eltávolítják a hangyák lábait és a fejüket is. Gyakran töltik tacóba, de nem egyszer használják levesbetétnek is.
Kapcsolódó cikkünk: A világ legundorítóbb ételei