© 2018 Foodyny.

A grillezés nem csak a húsok megsütéséről szól. Sokkal több annál, hiszen a folyamat már a tökéletes parázs elkészítésével kezdődik, és a sütést követő rácstakarítással ér véget. A két teendő között azonban megannyi kihívás vár ránk, amit professzionális grilleszközökkel sokkal egyszerűbb megoldani.

1. Szilikon kenőecset

grilleszkozok1

Fotó: BBQ Guys

A BBQ szószok többsége cukrot tartalmaz, ami nagyon gyorsan és intenzíven tud ráégni a húsra és a grillsütőre. A profik tudják, hogy ezeket csak a hús sütésének utolsó tíz percében érdemes rákenni a steakekre, ebben pedig nagy segítség lehet a szilikonos kenőecset. Nemcsak azért, mert ezzel egyenletesen vihetjük fel a szószt, hanem azért is, mert nagyon könnyen megtisztítható, ha már nincs rá szükség.


2. Grillkefe

grilleszkozok2

Hogy a következő sütögetés ne szitkozódással és önmarcangolással kezdődjön, a grillezést mindig a rács alapos megtisztításával kell befejezni. Nagy hasznunkra válhat egy sűrű fémkefe, ami minden ráégett zsiradékot eltávolít.


3. Húscsipesz

grilleszkozok3

A grillezés során a húsokat felhelyezzük a rácsra, megfordítjuk, majd levesszük onnan. Ha mindezt hústűvel tesszük, értékes szaftokat veszíthet a hús. A spatula jó megoldás lehet, de nem egyszerű alányúlni és megfordítani vele a steaket. Sokkal jobb megoldás, ha húsfogót használunk, amellyel tényleg egyszerűen helyezhetjük át a húst egyik helyről a másikra.


4. Húshőmérő

grilleszkozok4

Aranyszabály, hogy grillezés közben nem használunk kést, mert ha belevágunk a gyönyörű steakbe, hogy ellenőrizzük a belsejét, a hús elveszíti a szaftosságát, a végeredmény, pedig egy kemény, száraz, élvezhetetlen étel lesz. Ezért használjunk digitális hőmérőt, amely a steak legvastagabb részébe szúrva megmutatja, hogy kellő hő hatott-e a húsra, és elértük-e a kívánt állagot.


5. Nyársak

grilleszkozok5

A vékony nyársakra szúrt húsokat és zöldségeket remekül lehet a tűz fölött forgatni, ráadásul bizonyos fajtákhoz tartozik egyfajta sín is, melynek segítségével egyszerre lehet az összes nyársat mozgatni.

Kapcsolódó cikkünk: Így süssön szaftos hamburger húspogácsát!

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.