Saját tapasztalataink szerint mindenhol roskadoznak a szilvafák. Első hallásra talán hihetetlenül hangzik, de előfordulhat, hogy valaki nem szereti tud, vagy nincs lehetősége pálinkát főzni, ezért más opciót kell keresnie a feldolgozásra.

Így arra jutottunk, azzal senkinek sem tehetünk rosszat, ha összegyűjtjük, mihez lehet kezdeni a végtelen mennyiségű szilvával.

szilva2

 

Szilvalekvár sütőben

Ezekre lesz szükségünk: szilva – ennek mennyisége a tepsink méretétől függ, ecet, befőttesüveg.

Mossuk ki a befőttesüvegeket, és töröljük szárazra. Ha van mosogatógép: egy rövid, forró program tökéletesen fertőtlenít. Alaposan mossuk meg a szilvát, vegyük ketté, és szedjük ki a magját.

Egy tepsibe (forró légkeverés esetén több tepsit is használhatunk) öntsünk kevés ecetet, és tegyük bele a szilvát. 100-110 fokon süssük addig, amíg a megfelelő állagot eléri, ez körülbelül 6-8 órát fog igénybe venni. Bevalljuk, mi egész egyszerűen a sütőben „felejtjük” éjszakára. Ha kész, töltsük a fertőtlenített üvegekbe, lezárás után fordítsuk meg pár percre, hagyjuk kihűlni és mehet a polcra.

szilva1

 

Csillagánizsos, fahéjas szilvakompót

Hozzávalók: 2 kg szilva, 3-5 csillagánizs, egy teáskanál fahéj, öt evőkanál cukor.

2 kiló szilvát alaposan megtisztítunk, kimagozunk, és előre sterilizált üvegekbe nyomkodjuk. Mindeközben felteszünk egy liter vizet forrni. Mehet bele 3-5 csillagánizs, egy nagy teáskanál fahéj és öt evőkanál cukor.
Olvasszuk fel a cukrot, folyamatos keverés közben. Forrás után öntsük a szilvára, úgy, hogy teljesen ellepje. Miután lezártuk az üveget, fordítsuk meg pár percre, és száraz dunsztban hűtsük.
Tipp a felhasználáshoz: szedjük ki az ánizsokat, és tegyük az üveg tartalmát a turmixgépbe, adjunk hozzá egy deci tejszínt, és máris kész a krémlevesünk.

 

Palacsinta és bejgli szilvával

Desszertre vágyna? Készítse el Tóth Marci különleges szilvás bejglijét vagy dobja fel a kora őszi napot egy szilvamártásos mákos palacsintával!

palacsinta

 

Szilvásgombóc

És az elmaradhatatlan klasszikus: szilvás gombóc, amit mi Horváth Ilona klasszikus szakácskönyve és receptje alapján készítünk
Ehhez szükségünk lesz 50 deka friss szilvára vagy szilvabefőttre. Ezen kívül 1 kiló krumplira és annyi lisztre, amennyit a krumpli felvesz; 2 evőkanál olajra, egy evőkanál búzadarára, 1 tojásra, sóra és zsemlemorzsára. Ízlésünk szerinti mennyiségben használhatunk őrölt fahéjat és porcukrot, mindkettő opcionális.
Az áttört főtt krumplit összekeverjük liszttel, olajjal, tojással, darával és megsózzuk. A lisztből annyit adagoljunk hozzá és addig, amíg könnyen gyúrható lesz. Az elkészült tésztát nagyjából fél centi vastagra nyújtjuk. Kockákat vágunk belőle, és egy-egy szem szilvát teszünk a közepére. A kockák sarkát összehajtjuk és gombócokat formálunk. Ezeket lobogó, sós vízbe tesszük, és addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére. Szűrjük, majd pirított zsemlemorzsába forgatjuk.
Tipp: ha extrát szeretne, használja a fentebb található csillagánizsos, fahéjas szivakompótot hozzá!

Végezetül nézzük, miért is érdemes rengeteg szilvát enni, amellett, hogy finom?

szilva5

Egyes amerikai kutatók szerint a növényekben megtalálható fitokémiai anyagok, amelyek a színekért felelnek, megannyi egészséges tápanyagot biztosítanak. A kék/lila, ahová a szilva is tartozik, antioxidánsokban gazdag, csökkenti a szív- és érrendszeri, valamint számos daganatos megbetegedés kialakulásának kockázatát, ráadásul magas vastartalma miatt kiváló vérképző.

SZTÁRHÍREINK

FŐTÁMOGATÓ

Kende Gastro logo 5 prof konyha

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.