Egy igazán különleges recepttel készültem nektek, amihez főleg birsalmára lesz szükség.

Hozzávalók:
- 350 gramm birspüré
(ennek elkészítéséhez 400 gramm érett birsalma, 100 gramm cukor, 1 vaníliás cukor, 5-6 szem egész szegfűszeg és annyi víz kell, amennyi bőven ellepi)
- 350 gramm natúr joghurt
- 1 dl a birsalma főzőlevéből
- 1 tasak zselatin fix
- 1 tasak Dr. Oetker Habfixáló
- 3 evőkanál porcukor
- pici vaj a formák kikenéséhez (ha szeretnénk tálra borítani, de ez el is hagyható, ha kikanalazni szeretnénk a desszertet)

IMG 3617.jpg 1

A karamellizált birshez:
- 100 gramm gyümölcs a kompótból kivéve
- 3 evőkanál barna cukor
- 3 dkg vaj
- kevés birsalma kompótlé
A díszítéshez:
- friss citromfűlevelek

Elkészítés:
A birsalmapüréhez először kompótot készítünk.
Ehhez a gyümölcsöt megtisztítjuk, magházát kivágjuk. Apró kockákra vágjuk, majd a cukorral, a vaníliával, a szegfűszeggel együtt annyi vízbe tesszük fel főni, amennyi bőven ellepi. (A cukor mennyiségét változtathatjuk a gyümölcs érettségéhez, fanyarságához igazítva.)
Amikor a kompót elkészült, levét leszűrjük és félre tesszük.
A gyümölcshúsból 100 grammnyit félreteszünk a karamellizáláshoz, a többit turmixgéppel simára turmixoljuk, 1 dl kompótlével hígítjuk. Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
Közben a joghurthoz adjuk a cukrot, a zselatin fixet és a habfixálót, majd ezt a keveréket hozzáadjuk a birspüréhez, alaposan összekeverjük és vékonyan kivajazott poharakba, formákba kanalazzuk. Tetejüket elsimítjuk és pár órára hűtőbe tesszük.
A karamellizált birskockákat elkészítjük a következőképpen:
A vajat felhevítjük, a barna cukrot hozzáadjuk és kevergetés nélkül teljesen felolvasztjuk. Közepes hőfokon addig hevítjük, míg szépen barnulni kezd. Ekkor óvatosan ráöntünk 1 dl birskompót levet, azzal szépen összekeverjük. Akkor jó, ha kissé nyúlós, a színe pedig sötét-aranybarna. Hozzátesszük az apró kockákra vágott gyümölcsöt (amit szintén a kompótból tettünk félre), és pár percig összeforraljuk. Kicsit elpárolog ezalatt a lé, a gyümölcsöt pedig szépen bevonja az édes, illatos, cukorkaramell.
Tálaláskor óvatosan vékony pengéjű késsel a desszert széleit megmozdítjuk és óvatos mozdulattal tányérra csúsztatjuk. Kanalazhatjuk a formából is, ám mindkét esetben a desszert tetejét a karamellizált birsalmakockákkal, kevés folyós karamellel és citromfű levelekkel díszítjük.

Forrás: http://izcsiklandozo.blog.hu/

SZTÁRHÍREINK

FŐTÁMOGATÓ

Kende Gastro logo 5 prof konyha

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.