© 2018 Foodyny.

A tej tulajdonképpen nem más, mint a nőstény állatok tejmirigyei által termelt váladék, amely az újszülött utódok táplálékául szolgál. Hazánkban a leggyakrabban tehéntejet fogyasztunk, de feldolgozva népszerűek a kecsketejből, juhtejből és bivalytejből készült élelmiszerek is.

tej1

A kereskedelmi forgalomban kapható tejek a gyártósoron tisztításon, pasztőrözésen, hűtésen és zsírtartalom-beállításon mennek keresztül, mielőtt palackokba vagy dobozokba kerülnének. Zsírtartalmuk alapján négy nagy csoportra tudjuk osztani, vannak a 0,1 százalékos tejek, amelyet a fogyókúrázók előszeretettel fogyasztanak, ezen kívül megkülönböztetjük a kék jelzésű 1,5 százalékos, a piros jelzésű 2,8 százalékos, valamint a narancssárga jelölésű 3,6 százalékos, kifejezetten zsíros tejet.

tej2

A tejtermékeket számos módon fel lehet dolgozni, hogy változatos élelmiszereket állítsanak elő a fogyasztók számára. Az édesített tejtermékek közé tartoznak az ízesített tejitalok és a gyerekek körében népszerű tejszeletek. A savanyított tejkészítmények közé soroljuk a különféle joghurtokat és kefíreket, az úgynevezett dúsított zsírtartalmúak csoportjába pedig a tejszín és a tejföl tartozik. A tejtermékek közé tartozik a tejzsírból és vízből álló vaj, a savanyítással készült túró, valamint a szinte végtelen fajtájú sajt is.

tej3

Maga a tej és a belőle készült tejtermékek a C-vitaminon kívül gyakorlatilag minden vitamint tartalmaznak, ráadásul kalciumban és magnéziumban is bővelkednek, így a kiegyensúlyozott táplálkozás során fontos szerepet töltenek be.

Kapcsolódó cikkünk: Tudja, mit jelentenek a liszteken a jelölések?

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.