© 2018 Foodyny.

Szeptember végén elérkezett az idő, hogy lezárjuk a grillszezont, ezzel párhuzamosan pedig gondoskodjunk arról, hogy eszközünk – legyen az elektromos, gáz vagy hagyományos – jövőre is hadra fogható legyen. Néhány dolgot érdemes elvégezni, mielőtt becsomagolva feltesszük a padlásra.

grill1

1. Rácsok alapos tisztítása

Ha esetleg az utolsó grillezést követően elmulasztottuk volna, most mindenképp alaposan le kell sikálnunk a rácsokról a ráégett zsiradékot. Nincs annál kiábrándítóbb, mint amikor nyár elején az egyéves koszt kell levakarni róla az első sütögetést megelőzően.

2. Gázpalackok kezelése

A gázkészülékek esetében a gázpalack, jó esetben, már le van választva a grilleszközről, hiszen azt mindig csak közvetlenül a sütögetés előtt kell csatlakoztatnunk. Ha ez valamilyen oknál fogva elmaradt, első lépésként válasszuk le, zárjuk el a gázpalackot, és helyezzük biztonságos helyre. Fontos, hogy jól szellőző helyre tegye, ahol a gyerekek nem férhetnek hozzá.


3. A rejtett zsírok

Gáz és elektromos eszközöknél tisztítsuk meg a lerakódott zsíroktól a szabályozó panelek alatti területeket is, mivel ott rendkívül könnyen el tud dugulni az eszköz, ami akár ahhoz is vezethet, hogy a következő grillezést megelőzően az egész panel cseréjére szükség lesz.

grill2

4. Maradványok eltakarítása

A készüléknek ne csak azt a részét tisztítsuk meg, ahol sütünk, hanem a tálcát is, ahová a faszenet, brikettet vagy lávakövet tesszük. A maradékokat dobjuk ki, a tálcát pedig takarítsuk ki BBQ tisztítószerrel.

5. Csomagolás

Elektromos grilleszköz esetén érdemes külön csomagolni a grillkészülék vázát és magát az elektromos panelt, ez utóbbinak jobb helye lenne zárt térben, ahol a hőmérséklet nem tud jelentős mértékben mínuszba kúszni. Amennyiben nincs padlásunk vagy pincénk, ahol a teljes eszközt tárolnánk, mindenképpen alaposan csomagoljuk be nejlonba, majd helyezzünk rá vízhatlan vásznat, és így helyezzük olyan helyre, ahol nem lesz kitéve direkt esőnek vagy hónak.

Kapcsolódó cikkünk: Öt grilleszköz, amire minden férfinak szüksége van

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.