© 2018 Foodyny.

A koffeinfüggőség létező probléma annak ellenére, hogy gyakran viccelünk vele. Az emberi szervezet ugyanis komoly tüneteket képes produkálni, ha nem kapja meg a számára szükséges koffeinadagot. Összegyűjtöttük a legtipikusabb szimptómákat, melyeket akkor tapasztalunk, ha egyik pillanatról a másikra felhagyunk a kávézással.

koffein1

1. Fejfájás

Ez a koffeinmegvonás egyik leggyakoribb tünete. Amennyiben nem isszuk meg a megszokott kávémennyiségünket, megváltozik az agy véráramlása, mivel a koffein lassítja azt. Amennyiben nem isszuk meg a feketénket, az erek kitágulnak, a véráramlás a korábbinál intenzívebb lesz, ez pedig fejfájást okoz.

2. Fáradtságérzet

Aki koffeinre támaszkodva biztosítja a szervezete számára szükséges energiaszinted, el sem tudja képzelni, hogy a reggeli fáradtságon máshogy is túlléphet. A koffein állítólag blokkolja az agyunk adenozin receptorait, amely alacsony energiaszint esetén az álmosság érzetét közvetítené. Amennyiben felhagyunk a kávézással, kezdetben fokozott fáradtságot fogunk érezni, ezt pedig a későbbiekben tápláló ételekkel és elegendő alvással kell majd kompenzálnunk.

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.