© 2018 Foodyny.

A múlt héten a piacon beszélgettem a sütőtök felhasználásáról az egyik kofával, Máriával, aki bolgár gyökerekkel rendelkezik. Akkor javasolta, hogy mindenképpen készítsem el a specialitásukat, a sütőtökös diós rétest, mert náluk az egész család rajong érte. Gyorsan lediktálta nekem a receptet, én pedig a hétvégén nekiálltam. Mit mondjak, igaza lett Máriának! Ezt nem lehet nem elpusztítani öt perc alatt.

retes1

Hozzávalók:

  • egy csomag réteslap
  • 12 deka sütőtök
  • 30 deka porcukor
  • 25 deka margarin
  • fahéj
  • méz
  • egy tojás
  • 50 deka dió

Egy rúd réteshez három réteslapot használjunk, így nem fog kiszakadni. Ebből a mennyiségből négy rúd rétes készülhet el.

Első lépésként meg kell hámozni a sütőtököt, kikaparjuk a belsejét, majd legyaluljuk. Hozzáadjuk a cukor felét, a mézet, ízlés szerinti mennyiségű fahéjat. A margarint olvasszuk fel pár másodperc alatt a mikróban, majd kenjük meg vele a réteslapokat. Keverjük össze a darált diót a porcukor másik felével. Ne felejtsük el, hogy négy részre kell osztanunk a töltelékeket, hogy minden rúd rétesbe jusson az édes dióból és a fűszeres sütőtökből is.

retes2

A rétestésztára rászórjuk egyenletesen a darált diót, majd ráhalmozzuk és eloszlatjuk rajta a sütőtökös tölteléket is. Feltekerjük a rétest, lezárjuk a végét, majd elkevert tojással megkenjük a tetejét. A folyamatot elvégezzük a többi rúddal is, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és nagyjából fél óra alatt 170 fokon aranyszínűre sütjük.

Kapcsolódó cikkünk: Epres rétes klasszikus zenével

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.