A taco a mexikói nyelvben egyet jelnet a szendvics szóval. A kukoricából vagy búzából készült tortillát fűszerezett marha vagy sertéshússal esetleg hallal töltik meg, hogy aztán salátával, sajttal és egyéb alapanyagokkal feltekerjék vagy kettéhajtsák.
A taco történetéről nincsenek egyértelmű információk, egyes szakértők szerint a 18. században készíthették mexikói bányászok elsőként. A 19. századból azonban már írásos emlék is a rendelkezésünkre áll, egy receptben részletesen írják le, miként kell az ételt elkészíteni. Más antropológusok azonban úgy vélik, már a 16. században is fogyasztottak a mexikóiak halas tacót, a Morelos és Guerrero államokban bogarakkal, Puebla és Oaxaca vidékén pedig sáskákkal és csigákkal töltötték meg.
Az Egyesült Államokban 1962-ben jelent meg, a Taco Bell első üzlete Kaliforniában nyitott meg. Egyes statisztikai adatok szerint a tavalyi évben csak az USA-ban 4,5 milliárd tacót fogyasztottak el. Ha egymásra helyeznénk őket, elmehetnénk velük a holdig és vissza, súlyban mérve pedig szinte tökéletesen megegyezne az Empire State Buildings tömegével.
Kapcsolódó cikkünk: Ízesíts, akár egy profi! - Garnélás taco