© 2018 Foodyny.

Bloggerünk, Tóth Marci vízilabdázó, jelenleg az OSC színeiben játszik. Korábban több csapatban is megfordult Budapesten, Szegeden és Nápolyban, ahol közelebbről megismerkedett az olasz konyha szépségeivel. A főzés a sport mellett fontos része életének. Eleinte az internet és a televízió segítségével képezte magát, 2014-ben pedig egy ország ismerhette meg a Konyhafőnök című műsorban, ahol bronzérmesként végzett.

Azt mondja magáról, hogy a gasztronómia iránti szeretete itt fordult át szenvedéllyé, és most már úgy tervezi, hogy pályafutása után ezen a területen szeretne elhelyezkedni, annak ellenére, hogy két diplomát is szerezett az elmúlt években: A vendéglátói főiskolán alapszakon és a Szent István Egyetem pénzügy szakán is diplomázott. Ezek mellett aranykalászos gazda és vízilabda edzői végzettséggel is rendelkezik. Most első saját sorozatát mutatja be, GASZTROPOLO, Konyhanyelven Tóth Marcival címmel.

Ezúttal tisztított illetve barnított vajat készít.

Tisztított vaj (ghí)

Hozzávalók:
100 g vaj

Eszközök: nyeles lábos, kis edény, evőkanál, (szűrő)

Elkészítés:
A vajat közepes lángon felolvasztjuk, folyamatosan kavargatjuk, hogy egyenletesen olvadjon. Mikor felolvadt, a tetejéről apránként egy evőkanál segítségével elkezdjük levenni a fehér habot. Addig melegítjük, amíg aranysárga nem lesz a vaj. Utána vagy egy szűrőn keresztül töltjük át egy hőálló edénybe, vagy úgy, hogy hagyjuk leüllepedni a lábos aljára a fehérjét és óvatosan áttöltjük, úgy, hogy ez a fehér rész ne kerüljön a hőálló edénybe. Ily módon a tisztított vaj évekig is eláll, hiszen nem tartalmaz se vizet, se fehérjét.

 

Barnított vaj (beurre noisette)

Hozzávalók:
100 g vaj

Eszközök: nyeles lábos

Elkészítés:
A vajat közepes hőmérsékleten körülbelül 180 fokig hevítjük folyamatos kevergetés mellett, hogy egyenletesen barnuljon. Amikor a mogyorós – gesztenyés illat felcsap, akkor készen is vagyunk.

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.