© 2018 Foodyny.

A szüreti szezon kellős közepén járva érdemes megfontolni, hogy a friss must egy részét eltegyük télire szőlőléként.

A frissen préselt gyümölcs tele van olyan értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyekre a szervezetünknek télen is nagy szüksége van. Ráadásul a szőlőlé tényleg pofonegyszerűen elkészíthető, és még tartósítószer hozzáadása sem szükséges.

szolole

Ha igazi szüreten veszünk részt, nagyon könnyű dolgunk van, hiszen csak el kell csórnunk pár litert a frissen préselt mustból. Amennyiben azonban kisebb mennyiségű szőlő áll rendelkezésünkre, érdemes elővennünk a gyümölcscentrifugát, hogy azzal nyerjük ki a szőlőlevet a leszemezett szőlőből. Az első eshetőségnél maradva azonban a mustot érdemes átszűrnünk, mielőtt hozzálátunk a párperces befőzési hadműveletnek.

A leszűrt szőlőlevet öntsük egy lábasba, és forraljuk fel. Fontos, hogy ne főzzük, mert úgy értékes vitamintartalmából rengeteget veszít. A felforrt gyümölcslevet töltsük bele tölcsér segítségével a sterilizált üvegekbe, szorosan tekerjük rá a tetejét, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Fogyasztáskor akár így, százszázalékos gyümölcslé formájában is ihatjuk, de ha túl töménynek találjuk, bátran hígítsuk fel vízzel.

szolole2

Elkészíthetjük a szőlőlevet lila szemű és fehér szőlőből is, míg az előbbi remek vérképzőnek számít, addig az utóbbi kiváló B-vitamin-forrás lesz.

Kapcsolódó cikkünk: Okoskonyha: A gyümölcslé útja a préselőtől az ultramodern juicerig

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.