Az Egyesült Államokban ma ünneplik az erősen fűszerezett gumbó nevű egytálételüket. A tradicionális louisianai fogás húsból vagy kagylóból, zöldségekből valamint intenzív aromájú fűszerekből áll. Egyes gasztrotörténészek szerint azonban a gumbo nem Louisianáaból származik, hanem afrikai gyökerekkel rendelkezik.

gumbo

Az első írásos emléke 1802-ből maradt fenn, a XIX. század folyamán pedig számos szakácskönyvben megjelent. Egészen az 1970-es évekig azonban nem volt átütő a népszerűsége, ekkor azonban a kormányzó tiszteletére az állam hivatalos ételének nyilvánították.

A hagyományos recept szerint nem létezik gumbó zeller, paprika, valamint hagyma nélkül, és hasonlóképpen elképzelhetetlen az is, hogy a majoranna, bors, fűszerpaprika hiányozzon belőle. Ez után mehetnek bele húsok vagya a tenger gyümölcsei. Köretként általában rizst szolgálnak fel hozzá.

Kapcsolódó cikkünk: Rizses hús, az örök megmentő

SZTÁRHÍREINK

FŐTÁMOGATÓ

Kende Gastro logo 5 prof konyha

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.