Az Egyesült Államokban ma ünneplik az erősen fűszerezett gumbó nevű egytálételüket. A tradicionális louisianai fogás húsból vagy kagylóból, zöldségekből valamint intenzív aromájú fűszerekből áll. Egyes gasztrotörténészek szerint azonban a gumbo nem Louisianáaból származik, hanem afrikai gyökerekkel rendelkezik.
Az első írásos emléke 1802-ből maradt fenn, a XIX. század folyamán pedig számos szakácskönyvben megjelent. Egészen az 1970-es évekig azonban nem volt átütő a népszerűsége, ekkor azonban a kormányzó tiszteletére az állam hivatalos ételének nyilvánították.
A hagyományos recept szerint nem létezik gumbó zeller, paprika, valamint hagyma nélkül, és hasonlóképpen elképzelhetetlen az is, hogy a majoranna, bors, fűszerpaprika hiányozzon belőle. Ez után mehetnek bele húsok vagya a tenger gyümölcsei. Köretként általában rizst szolgálnak fel hozzá.
Kapcsolódó cikkünk: Rizses hús, az örök megmentő