© 2018 Foodyny.

Még a minap a Traktorban kvaterkáztam Bicsár Attilával, a villámséffel: a válogatott gazdaságokból érkező nyersanyagokról, a múlt hétvégén pedig hirtelen a Sauska 48-ban bukkant fel takaros látványkonyhájában.

sasuska48

A villányi borfesztivál zajlott odakint, amin csak keresztülcsörtettem. Bár így is feltűnt, hogy, amióta utoljára itt voltam, ugyanebben az időben, négy éve, igencsak felvirágzott ez a bormustra, és a pincesor házai is látványosan megújultak, élénk őszi színekben pompáznak. De nem engedek a 48-ból, ott a példamutatóan a tájba illesztett borászat éttermében, Bicsár felségterületén töltöm a hirtelen lebukó naptól vöröslő, majd azonmód bársonyos sötétségbe burkolózó estémet. Amilyen elégikusan csengenek a fenti sorok, olyannyira konkrét az esti menü, amelynek egyik számomra leginkább vonzó fogása a ropogós malaccsülök.

malaccsulok

Bársonyos alkony ide vagy oda, egy zsenge malaccsülök ropogós bőrrel még a nagy költőket is visszabillenti az értekező próza szikárabb világába, ahol csak az számít, hogy miként fejthető le a ropogós bőr, hogyan tárul fel az omlós csülökhús, és a határozott fűszerezés, amely zölderdei felhangokat penget, hogyan ajzzák fel mindezek együttesen az élvezetekre kihegyezett szájpadlási és nyelvi ízlelőbimbókat.  

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.