© 2018 Foodyny.

A napokban valahogy nagyon vágytam egy hagyományos rizsfelfújtra. A spájzomba betérve látom, hogy rizst sehol nem találok, viszont kölest annál inkább. Az én párom sikeresen „felhalmozott” nagyságrendileg másfél kiló kölest...

Ezt jelnek tekintettem, így kölesből készítem el az egészséges „rizs” felfújtamat! Nem árt ha tudjuk, hogy a gyomor egyik legjobb gyógyszere a köles, hiszen könnyen emészthető, magas rosttartalma pedig megtisztítja a bélrendszert a salaktól. Kiemelten ajánlott böjtöléskor, tisztító kúrák idején, de okosan tesszük, ha egész évben rendszeresen beépítjük az étrendünkbe. Mivel nem tartalmaz glutént, lisztérzékenyek, sőt laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Erős lúgosító hatással is bír, és alacsony kalóriatartalmával - miközben gyorsan és hosszabb időre eltelít – jól beépíthető a fogyókúrás étrendekbe.

rizskoch koles

Hozzávalók

- 2 bögre köles
- 3 bögre tej
- 2 bögre víz
- 2 csomag bourbon vaníliás cukor
- 5 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 2 marék mazsola (érdemes pár percre vízbe áztatni, majd leszűrni, hogy kellően felpuhuljon)
- 3 ek nádcukor
- 2 ek eritrit
- Só
- 1 kocka vaj
- 2 ek teljes kiőrlésű tönkölydara a tepsi

Áfonyaszósz

- 250 g mirelit áfonya
- 2 ek nádcukor
- 1 kk étkezési keményítő

Az átöblített kölest tejjel és vízzel, valamint egy nagy csipet sóval és egy csomag vaníliás cukorral 20 perc alatt puhára főzzük úgy, hogy közben rendszeresen kavargatjuk, hogy ne ragadjon le. Miután megpuhult, lefedve hagyjuk langyosra hűlni.

Tojásokat szétválasztjuk, fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk. A sárgáját a nádcukorral, a vaníliás cukorral, valamint az eritrittel habosítjuk. Ebbe a tojásos keverékbe beleforgatjuk a kihűlt kölest, hozzáadjuk a az előre beáztatott mazsolát és a citrom reszelt héját. Végezetül a tojásfehérjehabot óvatosan beleforgatjuk. Egy tepsit kivajazunk, meghintjük a darával, beleöntjük a köleses masszát, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.

Közeben elkészítjük az áfonyaszószt a tálaláshoz. Egy gyorsforralóban összefőzzük az áfonyát, néhány evőkanál vízzel és a cukorral. Kikeverjük a keményítőt fél dl vízzel, amit szintén az áfonyához adunk és még 10 percig redukáljuk, sűrítjük.

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.