© 2018 Foodyny.

Rovaniemi, Lappföld fővárosa nem csak arról híres, hogy itt él az igazi Mikulás, hanem arról is, hogy a lazackészítés egyik fellegvárának számít. A Santa' Salmon Place ennek a kettőnek a szerencsés találkozása, hiszen a Mikulás városában, a Santa Claus Village-ben található, és egészen elképesztően finom, különleges módon elkészített lazacot szolgálnak fel.

santassalmonplace1

Santa's Salmon Place tulajdonképpen egy fakunyhó, amely nagyon hasonlít azokra az építményekre, ahol a rénszarvastenyésztők meghúzzák magukat a szabadban. A kör alakú faház közepén van a tűzrakóhely, a füstöt innen vezetik ki az építmény tetején található kürtőn keresztül. A kis fogadóban faasztalok és -padok vannak kör alakban elhelyezve, belül a falakon fából faragott medve és rénszarvas fejek sorakoznak, miközben az északi fényre hasonlító világítás fut végig rajta.

santassalmonplace3

Maga a lazacsütés a középen található tűzrakóhelyen történik, közvetlenül a lángnyelvek között.

– Semmi mást nem teszünk a lazacra, csak sót – mondja a Santa's Salamon Place szakácsa, miközben vagy egy tucatnyi lazacszeletet helyez a halsütőre, amit aztán élére állítva közvetlenül a tűz elé tesz.

A tűz mellett található egy vas sütőlap is, amelyre időről időre vizet öntenek, hogy a felcsapó párában megfürödve ne száradjanak ki a lazacok.

santassalmonplace4

– A halszeleteket néhány percenként megfordítjuk, összesen 12-15 percig sütjük őket – magyarázza, miközben már a fa tálcákra helyezi az elkészült lazacokat, hogy aztán felmelegített bucival és tradicionális finn burgonyasalátával tálalja nekünk.

Ezért a menüért 22 eurót kérnek, ami meglehetősen húzós, hiszen mellé egy csésze forralt áfonyalé vagy glögi még 3 euró. A látványért és a tökéletesre sült, kicsit füstös lazac ízéért azonban megéri ide ellátogatni.

Kapcsolódó cikkünk: Kulináris párhuzamos valóság

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.