© 2018 Foodyny.

Az ételérzékenyek számára a tökéletes beigli megalkotása egyáltalán nem könnyű feladat, sőt, bevált recept nélkül nem is érdemes nekivágni, hiszen a végeredmény egyáltalán nem biztos, hogy olyan lesz, mint amire számítunk.

mentesbeigli1

Szerencsére ma már számos gluténmentes lisztkeverék áll rendelkezésre, ezek megkönnyítik a dolgunkat, ám kis mértékben eltérő nedvességet képesek felszívni. Ezért fontos, hogy a beigli esetében is nagyon figyeljünk oda a tészta állagára. Az alábbi receptünk mérvadónak számít az egyik ismert, átlátszó csomagolásban lévő, piros-sárga logójú gluténmentes kelt tészta liszt esetében, azonban előfordulhat, hogy más lisztet alkalmazva egy kicsivel több margarint vagy tejet kell majd hozzáadnunk.

Hozzávalók a tésztához:
● 25 deka gluténmentes kelt tészta liszt
● 75 gramm növényi margarin
● 50 gramm édesítőszer
● egy nagy tojássárgája
● fél csomag porélesztő
● 1 deci mandulatej
● pici só

Ebből a mennyiségből két szép nagy rúd beiglihez való tészta jön ki.

Hozzávalók a mákos és diós töltelékhez:
● 10 deka darált mák
● 10 deka darált dió
● 10 deka édesítőszer
● 1,5 deci mandulatej
● egy marék mazsola
● egy citrom reszelt héja

Először állítsuk össze a tésztát. Az összes alapanyagot keverjük össze egy tálban, fontos, hogy mindegyik szobahőmérsékletű legyen, tehát érdemes a növényi tejet és a tojást is már korábban kivenni a hűtőből, hogy a konyhapulton melegedjen felhasználás előtt. Takarjuk le az összegyúrt tésztát, és hagyjuk nagyjából fél óráig pihenni. Közben készítsük el a kétféle tölteléket.

mentesbeigli2

A mákot daráljuk le, adjuk hozzá az édesítőszer felét, a mazsolát, és forrázzuk le a mandulatej felével. Ugyanezt végezzük el a darált dióval is, azzal a különbséggel, hogy mazsola helyett citromhéjat reszeljünk bele ízlésünk szerinti mennyiségben.

A tésztát felezzük el, gluténmentes liszttel meghintett deszkán nyújtsuk nagyjából 4-5 milliméteres vékonyságúra. Halmozzuk a tésztára a tölteléket, oszlassuk el egyenletesen, de a széleit hagyjuk üresen. Tekerjük fel, a szélét nyomkodjuk le, és tiszta konyharuhával letakarva további fél óráig pihentessük. Az idő leteltével sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tojássárgájával megkenjük, megszurkáljuk, majd 160 fokos előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

Kapcsolódó cikkünk: Karácsonyi diós kenyér, nem csak karácsonyra

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.