Egy barcelonai cég elérhető közelségbe hozta a 3D nyomtatóval készült, emberi fogyasztásra alkalmas steaket és csirkemellet.
A Nova Meats, úgy tűnik, készen áll arra, hogy berobbanjon a laboratóriumi gyártású húspótlók piacára. Guisepe Scionti, olasz kutató találta fel az a technológiát, amely növényi alapú összetevőkből készít hússzerű terméket a valódi húshoz hasonló fehérjetartalommal és rosttal.
A rizsből, borsóból és tengeri hínárból készült fehérjepor egy hússzerű pasztává tud átalakulni, így beilleszthetővé válik a 3D-s nyomtatókba, és gyakorlatilag bármilyen módon alakítható, textúrázható. Ezáltal a megszólalásig steakre vagy akár csirkemellre hasonlító étel lehet a végeredmény.
Ami az ízeket illeti, Sconti elmondása szerint még egy kis finomhangolásra van szükség, de a növényi alapú készítmény már most közel azonos tulajdonságokkal rendelkezik, mint a valódi marha- és csirkehús. A Nova Meats így egy újabb lépést tett az alternatív húsok előállítása felé, amely már eddig is létező iparág volt, de sikereket mostanáig csupán a darált húsra hajazó termékek esetén értek el.
Kapcsolódó cikkünk: Földöntúli technológiát tesztelnek