Van, aki hagyományos ünnepi menüvel várja szeretteit, és van, aki újítani szeretne. Eheti borajánlónkban azoknak kedvezünk, akik a tradíciók híveként el sem tudják képzelni a karácsonyt halászlé, töltött káposzta és bejgli nélkül. Bajkai Zsolt, az Ab Ovo borkereskedés tulajdonosa a legjobb nedűkből válogatott.
1. Halászlé
A Pastor Pince 2017-es sillere tökéletes választás lehet a halászlé mellé. A kadarka szőlőből készült borban a rozébor üde ízvilága találkozik egy kortynyi vörösboros érzéssel, ami egyértelműen a kétnapos héjon áztatásnak köszönhető. Nem lőhetünk mellé a Heumann pincészet 2017-es s(ch)illerével sem, amely Erhard Heumann és Theisz András villányi borászok munkájának gyümölcse.
2. Töltött káposzta
A töltött káposztához olaszrizlinget vagy kékfrankost javasol a szakértő, aki elsőként a Kolonics Pincészet 2016-os olaszrizlingjére hívja fel a figyelmet. A száraz fehérbor kiválóan illik a kissé zsíros, nehéz ételhez, édeskés és határozott fűszeres aromájával tökéletesen kiegészíti azt, ráadásul határozott körvonalai végig megmaradnak a szánkban. Hasonlóképpen remek választás lehet a szekszárdi Hetényi Pincészet 2015-ös kékfrankos vörösbora is. A prémium kategóriás bor telt, csokoládés, aszalt szilvás ízvilága miatt 18-20 fokon szervírozva felteheti az ünnepi menüre a koronát.
3. Bejgli
A mákos és diós bejgli édes ízéhez mi sem passzol jobban, mint a Kardos Pincészet ikonikus bora, a Tündérmese. A friss, üde, jó ivású bor igazi könnyed gyümölcsbombaként robban a szánkban, tökéletes harmóniát teremtve a desszerttel.
Cikkünk támogatója az Ab Ovo borkereskedés.
Kapcsolódó cikkünk: Kardos Gábor friss szemléletmódot visz a borkészítésbe