© 2018 Foodyny.

Pertics Szilveszter, szekszárdi mézeskalács-készítő mester még évekkel ezelőtt közzétette Facebook oldalán a tökéletes mézeskalács receptjét. Teszteltük, az eredmény pedig olyan fantasztikus lett, hogy azonnal fémdobozba sorakoztattuk, hogy gasztroajándékként szerezzen örömet valakinek.

mezi0

Hozzávalók:
- 80 dkg liszt
- 300 g vaj (margarin)
- 1,5 dl méz
- 30 dkg cukor
- fahéj, gyömbér, szegfűszeg vagy egyszerűen mézeskalács fűszerkeverék
- 3 tojás
- 1 kiskanál szódabikarbóna

mezi1

A margarint a mézzel, cukorral és a fűszerekkel felfőzzük. Nem kell felforrnia, elég 40-50 fokra melegíteni, hogy a méz értékes anyagai minél kevésbé sérüljenek. Miután kihűlt, hozzáadjuk a tojást és a szódabikarbónával elkevert lisztet, majd alaposan átgyúrjuk. Ezután a tésztát hűvös helyen néhány órát pihentetjük, de akár várhatunk másnapig is a további munkával.

mezi2

Bőven lisztezett deszkán egyenletesen nyújtsuk 4-6 milliméter vastagságúra, majd szúrjuk ki tetszőleges formákkal. Mi ezúttal mandulával díszítettük, de ha írókázni szeretnénk, natúr formájában süssük ki a mézeskalácsokat. Sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsibe, a tészta felületét egészen vékonyan nedvesítsük meg vizes ecsettel. 180-200 fokon süssük aranybarnára.

Kapcsolódó cikkünk: Ez a tejeskávé garantáltan meghozza a karácsonyi hangulatot

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.