© 2018 Foodyny.

Az oroszokkal és a vodkával kapcsolatos sztereotípiák igaznak tűnnek – valóban több alkoholt isznak. A Hepatology nevű folyóiratban megjelent friss kutatás szerint azonban az időjárás készteti őket a nagyobb mennyiségű alkohol rendszeres fogyasztására. A kutatók ugyanis alátámasztották azt, amit eddig mindenki csak sejtett: a hideg, zord, fagyos helyen élők többet isznak.

hidegvodka

Dr. Ramon Bataller, a kutatás vezetője rámutatott: az Egyesült Államok északi államaiban, ahol hosszú időn keresztül hidegebb az időjárás, több alkoholt fogyasztanak a lakosok, mint a déli, melegebb éghajlatúakban. A Pittsburgh-i Egyetem gasztroenterológiai osztályának tanulmánya szerint a hőmérséklet és a napsütéses órák számának csökkenésével függ össze az alkoholfogyasztás emelkedése.

Az ok azonban többrétű. Egyrészt a hidegben az alkohol értágító hatása miatt fokozódik a véráramlás, ezért melegséget érzünk, és nem fázunk. A tanulmány azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy azokon a területeken, ahol alacsony a napos órák száma, magasabb a depressziósok, ezáltal pedig az alkoholproblémákkal küzdők száma is.

A tanulmány szerzői rámutatnak arra is, hogy vizsgálni kell a D-vitamin hiány kapcsolatát a depresszió kialakulásával, illetve az ahhoz kapcsolódó alkoholizmussal is.

Kapcsolódó cikkünk: Alkohol, amitől nem leszünk másnaposak

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.