© 2018 Foodyny.

Január 6-án, a vízkereszttel hivatalosan is véget ért a karácsonyi ünnepkör, hogy megkezdődjön a farsangi szezon. Ennek pedig elengedhetetlen része a klasszikus szalagos fánk, amit házi lekvárral és jó porcukorral illik tálalni.

fank1

Érdekes, de egyes gasztrotörténészek szerint a fánktészta eredetileg egy egyszerű kalácstészta volt, amit a hollandok asztalt gyümölcsökkel dúsítottak és a karácsonyi szezonban sütöttek. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, hiszen kezdetleges változatukat már az ókori Rómában és Hellasban is fogyasztották. Igaz, ez jóval inkább hasonlított a csörögéhez, amit sütést követően többnyire mézzel fogyasztottak.

A világon a legtöbb fánkot statisztikák szerint az Egyesült Államokban fogyasztják, ahol a kedvelt változat közepét sütés előtt kilyukasztják, így még véletlenül sem tud a belseje nyers maradni.

A tészta ízvilágát tovább lehet fokozni egy kis reszelt narancshéjjal vagy egy kevés rummal.

Kattints tovább a receptért!

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.