Hétfőn kezdődött meg Japánban a két napos szakácsverseny, a Washoku World Challenge, melyben olyan séfek vesznek részt, akik nem japánként űzik kiemelkedő szinten a japán gasztronómiát. Magyarországot és egyedüli európaiként az egész kontinenst a Sushi Sei sous-séfje, Kurkó Zsolt képviseli, akinek neves nemzetközi mezőnnyel kell megküzdenie.
Az első napot Kurkó Zsolt a jelek szerint jól vette, az esemény facebook oldalán ugyanis már közzé is tették a Nimonowan-járól készült képet. A verseny azért is izgalmas, mert a séfek mozdulatait, tehetségét és az általuk alkalmazott technológiát két igen szigorú ítész, Nakata és Nonaga séfek felügyelik.
Mint ismert a japán konyha alapkoncepciója az "öt íz, öt szín, öt út" tézisen nyugszik. Az ízek az édes, a sós, a keserű és a savanyú mellett az UNAMI, melyet az inozinsavak és aminosavak biztosítanak. A főzőverseny idei témáját is adó UNAMI a japánok szerint kulcsfontosságú szerepet játszik az ízletes ételek elkészítésében.