© 2018 Foodyny.

Morovics Beát a hazai instagrammozók Miss Cupcake-ként ismerik és szeretik. Bea ugyanis megvalósítja minden édességről szőtt álmunkat, legyen szó rajzfilmfigurás süteményekről, cukorvirággal borított esküvői tortáról vagy egy habos, unikornisos cupcake-ről. A sütemények iránti szeretetéről, a desszerttrendekről és a terveiről beszélgettünk.

misscupcake2

Honnan jött a cupcake iránti szeretet?

– A süteményeket gyerekkorom óta imádom, mivel apai nagyszüleimnél minden hétvégi közös program a sütés volt. Máig emlékszem a sütemények illatára, ízére és arra, hogy a bátyámmal veszekszünk, hogy melyikünk kenje le a pogácsát, ki szaggassa és ki szórja sajttal. Akkor megtanultam, hogy a házi, saját készítésű süteménynek nincs párja. Benne van a szeretet, amit sütés közben akkor érzünk, amikor szeretteinknek sütünk, akiknek így kívánunk kedveskedni. Tehát egyfajta örömszerzés vele a cél. De emlékszik még arra, amikor néhány éve bevezették Magyarországon a TLC csatornát?

Persze, most is szoktam néha nézni. Az élet 250 kiló felett mindig elveszi a kedvemet a nasizástól...

– Az én kedvencem Buddy Valastro volt. Csak néztem, néztem és az jutott eszembe, hogy ezt én is meg tudnám csinálni. Aztán ki is próbáltam magam. A testvérem férjének volt egy kerek születésnapja, én pedig elmentem egy cupcaketanfolyamra, hogy biztosan szép süteményeket készítsek a nagy napra. Persze az interneten számos recept fellelhető, de nem akartam a véletlenre bízni. Úgyhogy elmentem erre a tanfolyamra, és onnantól kezdve elkezdtem sütni. Eleinte csak a családnak, egy ideje pedig már eladásra is.

misscupcake5

Hogy nőtte ki magát a dolog?

– A baráti társaságunk vetette fel elsőként azt, hogy eladásra is készíthetnék süteményeket. Kérték, hogy készítsek a lányuknak, a fiuknak, Angry Birds-ös tortát, garfieldos cupcake-et. Egymásnak adták az elérhetőségemet, én pedig fogtam magam, és beiratkoztam egy cukrásziskolába, hogy papírom is legyen arról, amit csinálok. Azóta is folyamatosan képzem magam, főként Olaszországban járok tanfolyamokra. Azt látom, hogy Magyarországon mindenki fél átadni a tudását, külföldön pedig inkább megtiszteltetésnek veszik, hogy amit tanultunk, azt később alkalmazzuk is. De járok kiállításokra, vásárokra is, követem az új és újabb irányzatokat.

Mik az aktuális díszítési trendek?

– Hála istennek, a menyasszonyok nagyon megszerették a cukorvirágokat, mert el tudják tenni emlékbe, és mert csodásan mutatnak a tortán. Természetesen minden virág kézzel, sziromról sziromra, egyedileg készül, ehető alapanyagból. Az utóbbi időben a közkedvelt rózsa, orchidea mellett feltűntek az egzotikus virágok is a díszítésben, mint például a prothea, de a csupasz tortákon a kövirózsát is nagyon szeretik, főleg rusztikus esküvőkön. Nagyon sokan kedvelik még mindig az élő virágot a tortán, amelynek beszerzését a dekorosra vagy virágosra bízzák, de én ezt nem preferálom, mert az esetek többségében permetezettek, mérgezők lehetnek. Persze vannak vegyszermentes virágok is, amelyeket magyarországi termelőktől is be lehet szerezni. Ezeket általában szívószálba helyezve tűzzük a tortába. Úgy gondolom, hogy a cukorvirág sokkal jobb választás, mellesleg egy forró nyári esküvőn biztos nem hervad el a tortán.

misscupcake4

És mi a helyzet az ízekkel? El tudunk szakadni a csokoládétortáktól?

– A klasszikus ízek még mindig nagyon népszerűek, mert a násznép nagy részének a csoki megfelelő választás. Az eper, a kókusz és a többi ízesítés rizikós, mert van, aki allergiás lehet rá, mások pedig egyszerűen nem szeretik. Szűkebb körű esküvőknél bevett szokás, hogy egy kisebb menyasszonyi tortát készítünk, e köré cupcake-ket sorakoztatunk. Így nincs macera a torta felvágásával, ráadásul remekül lehet díszíteni őket.

A kézműves alkotók, fel tudják venni a versenyt a nagy cukrászdákkal?

– Egyre inkább. Azt látom, hogy a kézműves termékek, így a nagyüzemi cukrászdákon kívül eső sütemények iránt is egyre nagyobb a kereslet. Az emberek igényesebbek, minőségi alapanyagokból szeretnék a tortákat, én pedig nemcsak a vajat teszem bele, hanem a szívemet és a lelkemet is. Személyesebb kapcsolat alakul ki köztem és a megrendelő között például esküvői torta rendelésekor, hiszen nem kell sietni, van idő megismerni a párt, az elképzeléseiket, a történetüket, az igényeiket. Személyre szabottan, egyedileg lehet alkotni, sokszor szabad kezet kapva, mert megbíznak bennem. Minden ember más, így nincs két egyforma torta sem.

misscupcake3

Hol készíti ezeket?

– Egyelőre otthon, egy kialakított, elszigetelt részen, de tervezem egy kis műhely kialakítását is.

Milyen tervei vannak még?

– Szeretnék még sokat tanulni, fejlődni. Nyitni a mentes sütemények felé, bár tudom, hogy az egy külön irányzat a cukrászaton belül, de nem félek. Titkos vágyam pedig egy süteményes könyv elkészítése. Szeretem a kihívásokat.

Kapcsolódó cikkünk: 411 millió forintba kerül a világ legdrágább édessége

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.