© 2018 Foodyny.

Abban mindenki egyetért, hogy a konyha az otthonunk egyik legfontosabb helyisége, a nagy családi összejövetelek és a meghitt beszélgetések színtere. De azt tudtad, hogy a feng shui szerint a konyha a férfi-női viszonyt is jelképezi? Itt jelenik meg ugyanis modern formában a tűz és víz elem, mint a férfias és nőies jelleg képviselői. Az alábbiakban bemutatunk néhány érdekességet arról, hogyan vélekednek az ősi kínaiak a konyha berendezéséről, ami a hagyományaik szerint a párkapcsolatokat is befolyásolhatja.

Tűz és víz elem

fengsui1

Talán nem meglepő, hogy a tűz elemet a tűzhely képviseli, ez a lakás középpontja és a konyha szíve, valamint a férfi jelképe a kínai kultúra szerint. A feng shui térrendezésben fontos, hogy a tűzhely legyen jól látható, domináns helyen, mögötte szilárd fallal, ami stabilitást, erőt jelent.
A víz elem a mosogató és a vízcsap által jelenik meg, a tűzhely „párjaként”. A víz az áramlást, az életet jelképezi, ezért lehet a termékenység szimbóluma, vagyis a nőiség kifejezője is. A feng shui szerint ideális, ha a mosogató az ablak közelében van, de ennél is fontosabb, hogy a tűzhely és a mosogató lehetőleg egymás közelében helyezkedjenek el – ezzel is utalva a férfi-női kapcsolatokra. A kínai hagyomány úgy vélekedik, hogy nem szerencsés egymással szemben elhelyezni a tűz és a víz elemeket, mert ez a szembenállás a párkapcsolati konfliktus-helyzetek szimbóluma.

Mi erősíti a konyhát?

fengsui3

Először is, a fény! A konyha legyen minél világosabb. Ha ez nem lehetséges, akkor megfelelő világítással pótolhatjuk a természetes fényt. A külső-belső harmónia érdekében íves lámpákkal ellensúlyozhatjuk a bútorok szögletességét a feng shui elveit követve. Emellett a kínai hagyományos térrendezési elvek szerint mind a konyhában, mind az étkezőben javasolt a világos, tiszta, lehetőleg pasztellszínek használata, és néhány nyugalmat sugárzó, vidám dekorelem elhelyezése. Kerülendő viszont a dekorációban például a piros szín, az erőteljes minták és a sok háromszög-forma.

További tippekért kattinst tovább!

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.