A datolya rendkívül magas cukortartalmú gyümölcs, amelynek édessége érés és aszalás során egyre intenzívebbé válnak, így gyakran használják természetes édesítőszerként smoothie-kban vagy hozzáadott cukortól mentes desszertek készítése során.
Ezért fogyasszuk rendszeresen
A datolya kiváló B-vitamin forrás, de magas koncentrátumban tartalmaz kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat is. A népi gyógyászat szerint kiválóan tisztítja a vért, de optimális szinten tartja a női hormonháztartást is, miközben fokozza a sejtregenerációt. Rendkívül magas cukortartalma miatt azonban cukorbetegek számára a rendszeres fogyasztása nem javasolt.
A választás szempontjai
Olyan datolyaaszalványokat vásároljunk, amelyek még nincsenek túlságosan kiszáradva. Az állaguk akkor tökéletes, ha a hártyájuk még kissé áttetsző és csak minimális repedések találhatók rajta. A felületük legyen szép fényes, a szemek pedig ne legyenek összeragadva.
Úgy tudni, a Medjool datolya a legízletesebb, amelynek szeme nagyobb és lágyabb, mint a többi fajtáé.
Felhasználásának módjai
A datolyák előkészítése során először a hosszúkás magoktól kell megszabadulnunk. Egy éles késsel ejtsünk hosszanti irányú bemetszéseket, a gyümölcsöt a vágás mentén hajtsuk szét, és egyszerűen emeljük ki belőle a magot.
Tökéletes választás lehet, ha gyümölcsjoghurtok vagy fagylaltok elkészítése során használjuk, de remekül illik salátákhoz is, fogyaszthatjuk sajtokhoz és húsokhoz egyaránt. Beledobhatjuk a turmixgépbe is, hogy egészséges, édes, gyümölcsös italokat készítsünk, ha pedig sütni van kedvünk, bátran aprítsuk fel, és keverjük bele a gyümölcskenyér tésztájába.
Kapcsolódó cikkünk: Sütés nélküli datolyás süti