Az olaszok egyik népszerű tésztaétele a carbonara spagetti, amely azon túl, hogy eszméletlenül finom, még olcsó is, hiszen nem kell hozzá más, mint némi tészta, egy kevés sonka, főzőtejszín és egy tojás. Az eredmény pedig laktató és tápláló étel ezer forint alatt. Kell ennél több?
Szokás szerint a bevásárlólistánkat úgy állítottuk össze, hogy feltételeztük, olyan alapélelmiszerek, mint só, bors, zöld fűszer és olaj, rendelkezésünkre állnak. Eszerint az alábbi négy alkotóelem kerül a kosarunkba:
Összesen tehát 983 forintot költöttünk, így bőven benne maradtunk az ezer forintos keretben.
Miközben megfőzzük a tésztát, el tudjuk készíteni a szószunkat is. A sonkát kockázzuk fel és dobjuk bele egy forró serpenyőbe. Saját zsírján pirítsuk meg. Ez idő alatt a tojást üssük fel és keverjük el a tejszínnel, hogy homogén állagú legyen. A tésztát szűrjük le, dobjuk rá a lepirult sonkára, öntsük rá a tejszínes-tojásos masszát és rotyogtassuk néhány perc alatt össze. Ízesítsük egy kevés borssal és zöldfűszerekkel.
Ha van egy kevés parmezán otthon, azzal is megszórhatjuk a tetejét, de ez el is hagyható. Forrón tálaljuk.
Tudta? Jamie Oliver népszerű brit szakács kutatott, és állítása szerint rá is talált az eredeti carbonara receptre. Szerinte az étel alapját a pancetta, vagyis az olasz szalonna adja. Szerinte tejszínre egyáltalán nincs szükség, tojásra viszont annál inkább, az ízvilágot pedig egy kevés fokhagymával tudjuk kimaxolni.
GASZTROESZTI
Kapcsolódó cikkünk: Vacsora egy ezresből: Tepsis csirkeszárny zöldségágyon